Korrupciós vád Netanjahu neje ellen?

Sara Netanjahu asszony 400 ezer sékelt, vagyis 112 ezer dollárt költött közpénzből magáncélokra – állapítja meg a rendőrség vizsgálata. Ennek alapján a Haaretz című ellenzéki lap úgy véli: a főügyész hamarosan vádat emel a miniszterelnök neje ellen.

Maga Netanjahu miniszterelnök sem áll jól: nemrég letartóztatták egykori kabinetfőnökét. Az izraeli főügyészség utasítására öt embert vettek őrizetbe vasárnap az úgynevezett tengeralattjáró-botrány kapcsán. Köztük David Sharant, aki korábban Netanjahu kabinetfőnöke volt – pontosan akkor, amikor a tárgyalások folytak az izraeli kormányzat és a német Thyssen között tengeralattjárók és őrnaszádok szállításáról. Az 1,5 milliárd dolláros ügyletet a Thyssen izraeli embere úgy ütötte nyélbe, hogy lefizette a döntéshozók egy részét. Michael Ganor már ül és vádalkut kötött az ügyészséggel. Hajlandó tanúskodni az ügyben, így csak egy évet kell börtönben töltenie és a pénzbüntetést csak 10 millió sékel (2,8 millió dollár).

Az ő vallomása alapján vették most őrizetbe Netanjahu ex-kabinetfőnökét. A miniszterelnök természetesen cáfol minden korrupciós vádat, de az ellenzéki sajtó szerint nem lehet kétséges, hogy ő is érintett. Annál is inkább, mert ügyvédje, David Shimron is szerepel a vádlottak között. Netanjahu szerint politikai okból akarják őt besározni az ellenfelei, akik irigylik, hogy Izrael történetében ő töltötte el a leghosszabb időt a miniszterelnöki székben.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez