Irma lecsapott Kubára, milliókat telepítenek ki Floridában

Irma, a hurrikán Kubában a legmagasabb, ötös fokozatot érte el. A szél ereje nagyobb mint 250 kilométer per óra. Korábban a Karib-tengeren 37 órán keresztül erősebb volt óránként 300 kilométernél – ez minden rekordot megdöntött a hurrikánok történetében. Barbuda, a kis karibi sziget 95%-ban lakhatatlanná vált.

Floridában eddig 5,6 millió ember kapott utasítást a kormányzótól, hogy ha kedves az élete, akkor hagyja el a lakhelyét és menjen biztonságos helyre. “Ha valaki ilyen figyelmeztetést kap, akkor ne habozzon, hanem induljon azonnal!” – hangsúlyozta Scott kormányzó. Floridát várhatóan vasárnap éri el Irma. Miami városát valószínűleg elkerüli,  így azt nem sújtja olyan súlyos csapás, mint Houstont, melyet a Harvey hurrikán után katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak. Trump elnök floridai 200 millió dolláros birtokát lezárták. Korábban Irma súlyosan megrongálta az amerikai elnök nyaralóját Saint Martin szigetén. Ezen a karibi szigeten a hurrikán után megjelentek a fosztogatók, ezért Hollandia miniszterelnöke elrendelte a katonák bevetését a rend helyreállítására. A sziget déli része Hollandiához tartozik, az északi Franciaországhoz.

Harvey és Irma után jön José 

A CNN hírtelevízió szerint 24 halottja van az Irma hurrikánnak, amely még nem fejezte be a pusztítást. Harvey az USA negyedik legnagyobb városát, Houstont árasztotta el. Trump elnök szövetségi segélyt ígért a katasztrófa sújtotta nagyvárosnak. A hurrikán- előrejelző szolgálat szerint Irma után jön José. Ez várhatóan nem lesz olyan erős, mint amilyen Harvey vagy Irma, hiszen ez a kettő rekordokat döntögetett. Viszont előfordulhat, hogy José olyan területekre sújt le, melyek alig tértek magukhoz Harvey és Irma után. Jennifer Lawrence, az Oscar-díjas színésznő azzal kelt ki Trump elnök ellen, hogy pont akkor lép ki az USA a nemzetközi klímaegyezményből, amikor a napnál is világosabb: minden korábbinál súlyosabb hurrikánok pusztítanak a klímaváltozás miatt. Donald Trump kitart amellett, hogy nincs közvetlen összefüggés a klímaváltozás és az egyre pusztítóbb hurrikánok között.

Fotó: Irma a nemzetközi űrállomásról / NASA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez