Kim Dzsongun: Trump fenyegetőzéséből látszik, hogy helyes úton járok

Észak-Korea ifjú diktátora keményen reagált az USA elnökének arra a kijelentésére, hogy ha kell, akkor megsemmisíti a világot nukleáris háborúval fenyegető államot.

“Trump kijelentései azt mutatják, hogy jó úton járok és nem fogok megállni! Végig fogom csinálni! Megfelelő választ ad az az állam, melyet én képviselek annak az országnak, melynek az élén Trump áll!” – hangsúlyozta Kim Dzsongun. Mégis mit jelenthet ez a gyakorlatban? – tudakolták Észak-Korea külügyminiszterétől, aki jelenleg New Yorkban van, mert részt vesz az ENSZ közgyűlésén.

Ri Yong Ho külügyminiszter korábban azt mondta Trump beszédéről, hogy “a kutya ugat, a karaván halad!”. Mire készül Észak-Korea? “Minden korábbinál erősebb hidrogénbombát robbanthatunk fel a Csendes óceán térségében!” – közölte az ifjú diktátor fődiplomatája. Észak-Korea eddig földalatti nukleáris kísérleteket hajtott végre, melyek földmozgást idéztek elő. Felszíni hidrogénbomba-kísérlet minden eddiginél nagyobb környezeti károkat okozna a térségben. Mi lehet a megoldás ?

 Az orosz és a kínai diplomácia arról győzködi Washingtont, hogy tárgyaljon Észak-Koreával. Az amerikai hivatalos álláspont az, hogy csakis a nukleáris és rakétakísérletek leállítása után kerülhet sor diplomáciai tárgyalásokra Észak-Koreával, mely az ENSZ minden eddigi határozatát megszegte. Trump most újabb szankciókat engedélyezett Észak-Koreával szemben. Ezek már kiterjednek azokra a külföldi bankokra és cégekre is, melyek kapcsolatban állnak Észak-Koreával. Elsősorban kínai és orosz cégek érintettek.

Háborúhoz vezet a háborús retorika? Washingtonban a katonák lebeszélik Trump elnököt erről. Az amerikai hadsereg rendelkezik ugyan állítólag olyan eszközökkel, melyek megakadályozzák Észak-Korea válaszcsapását egy esetleges amerikai támadás esetén, de ennek a megoldásnak a kipróbálása a sűrűn lakott térségben meglehetősen veszélyes – különösen, mivel Dél-Korea fővárosa, a 10 milliós Szöul alig 40 kilométerre van a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonaltól.

Fotó: gyár Észak-Koreában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez