Megtalálták Ernest Hemingway első művét egy régi lőszeres ládában

A 14 oldalas írás nem más, mint beszámoló egy képzeletbeli utazásról Írországban és Skóciában – a világhírű író 10 éves korából.

Egy régi lőszeres ládában elrejtve, vízálló, a fagyasztókban is használt műanyagfóliába csomagolva találtak rá arra a barna noteszra, amelyben Ernest Hemingway legelső írói próbálkozásai voltak papírra vetve, 10 éves korából. Az ereklyére Key Westben, a család barátainak iratai között bukkantak rá a hagyatékot gondozó kutatók, nem messze attól a helytől, ahol maga az író is élt az 1930-as években.

000hemingway2

„Szeptember 8, 1909, EH naplója Európában” – olvasható a papíron, majd elkezdődik a kaland és vonatra szállnak Illinoisban, átszelik az Atlanti-óceánt, megérkeznek Skóciába és Írországba. A fiatal író olyan hitelesen írt képzelt élményeiről, hogy elsőre úgy tűnhet, valóban járt gyermekként Európában. A szakértők azonban gyorsan tisztázták, hogy mindez csak fikció, hiszen Hemingway csak később utazott a tengerentúlra, hogy felfedezze magának Európát.

000hemingway

„Az egyértelmű, hogy jól utánanézett a dolgoknak, már ami a földrajzot illeti. Intelligens munka, de egyértelműen a fantázia szüleménye” – írta a Hemingway leveleit kutató Sandra Spanier a Cambridge University Press hasábjain. Stílusjegyei tehát már az eddig fellelt legelső munkájában is körvonalazódni látszanak, hiszen nagyon valósághűen ábrázolta a tájakat, még úgy is, hogy feltehetően csak a térképek és mások elbeszéléseinek a segítségével. Az egyik legérdekesebb részben pedig egy halott ember történetét meséli el, aki minden évben feltámad, hogy újjáépítse a Ross kastélyt, Killarneyben, Írországban: „Amikor eljön a hajnal, a kastély visszahullik romjaiba, O’Donahue pedig visszatér a sírjába” – írja a 10 éves Hemingway a naplójában.

000hm

A napló jelenleg a Bruce család tulajdonában van és része annak a több Hemingway relikviát alkotó kollekciónak, amelyekre Benjamin “Dink” Bruce felügyel. A Telegraph szerint a férfi édesapja egykor az író munkatársa, majd bizalmasa volt, így kerültek hozzá az iratok, amelyeket május óta a kutatók is vizsgálnak.

Fotók: Sandra Spanier

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez