Amerikai katonák haltak meg Nigerben, ahol iszlamista terroristák csapdájába estek

Trump elnököt tájékoztatták a nigeri helyzetről – közölte a Fehér Ház szóvivője. A New York Times szerint a dzsihádharcosok Mali északi részéről jöttek és csapdába csaltak egy nigeri alakulatot, melynek amerikai “tanácsadói” voltak.

Három amerikai katona meghalt és kettő megsebesült. Sok az áldozat a nigeri katonák között is. A New York Times értesülései szerint az Africom amerikai parancsnokság válaszcsapást készít elő.

Most először ismerték el hivatalosan, hogy Nigerben harcoló amerikai csapatok vannak. Niger elnöke tavasszal szükségállapotot jelentett be amiatt, hogy Mali északi részéről rendszeresen érkeznek dzsihádharcosok az országba. Mit keresnek ott? A menekülttáborokat. Ott akarnak ugyanis új dzsihádharcosokat toborozni. Niger Afrika egyik legszegényebb országa, mely pénzért vállalta, hogy megfékezi a migránsinváziót. Ebből a célból hatalmas táborok épültek, ahol több tízezer ember él – minden perspektíva nélkül. A dzsihád emírjei joggal vélik úgy, hogy közülük könnyen toborozhatnának új dzsihádharcosokat.

Mali északi részét 2012-ben lerohanták az iszlamista milíciák. Őket 2013-ban francia segítséggel sikerült ugyan kiverni, de a régió stabilitása továbbra is kérdéses. Annál is inkább, mert időközben Líbiában berendezkedett az Iszlám Állam és néhány más iszlamista terrorszervezet. Így most az egész térség veszélyeztetettnek számít. Ezért is küldött Amerika “tanácsadókat “ Nigerbe, ahol most hármat közülük megöltek az iszlamista terroristák Afrika egyik legszegényebb országában.

Fotó: menekülttábor Nigerben

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez