Egy lány visszamegy Afrikába – segítsünk, hogy segíthessen

Szívemben született Afrika – vallja Könczöl Zsófia. Az egyetemista lány a Magyar Afrika Társaság koordinátoraként egy hónapot töltött a nyár végén Ugandában az AHU 16. orvosi missziójával. A tél derekán visszatér – segíteni azoknak, akiket megismert.

Egy úttal nem érhet véget a misszió, a segítségnek folytatódnia kell. “A „Szívemben született Afrika” egy olyan projekt, amely azért indult útjára, hogy – habár Afrika egészén nem segíthetek -, ezeken a gyerekeken és családokon, akikkel személyes kapcsolatom volt, és akiket azóta is a szívemben hordozok, igen. Téged pedig arra kérlek, hogy gyere, ismerj meg jobban engem és a projektemet, aztán pedig „Segíts, hogy segíthessek!” ” – írja kezdeményezése honlapján Könczöl Zsófia.

dscn4813

Aki adományokhoz gyűjt pénzt. A Magyar Afrika Társaság (AHU) állt mögé a hitelességével, amit sok más tevékenység mellett afrikai humanitárius programok, iskolák és árvaházak támogatása, az immár 17. afrikai orvosi missziója biztosít. A Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) is hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez: Zsófi Kampalában az ottani HTCC házban száll majd meg, a Központ munkatársainak segítségével vásárolja meg és juttatja el a rászorulókhoz az adományokat. Hogy konkrétan hova megy, azt a Középsuli filmsorozat Ugandában forgatott egyik epizódjában is láthatjuk, melyben Zsófi is szerepel.

A Magyarországon összegyűlt pénzből Zsófi Ugandában veszi meg azt, amit kell. “A repülőn 30 kiló cuccot vihetek, aminek nagy része nyilván a több heti saját holmim. Másrészt meg az itthon összegyűjtött pénzből eleve sokkal több mindent tudok ott venni, mint itthon. Élelmiszert is. Családonként 20-30 kiló rizs, több liter olaj, tészta a terv, a gyerekeknek keksz, csoki, ilyesmi. Most, amikor kint voltunk, láttuk, hogy a ruha, iskolatáska, játék, tisztálkodószer mind elérhető ott, csak nagyon keskeny az a réteg, aki meg tudja venni. Tehát nem az a baj elsősorban, hogy nincs. Bár mondjuk a hegy, ahova megyek,  a legközelebbi várostól, Mbalétól másfél órás autóútnyira van.”

21105985_1664189880259530_8561780612698788324_n

Zsófi abba a faluba készül visszatérni, ott akar segíteni, ahol az orvosi misszió ideje alatt egy hónapig laktak. Ez idő alatt a gyerekek – kezdetben félénken, aztán egyre jobban nekibátorodva – barátkoztak a fehér gyógyítókkal. A végén már 50-60-an is odajártak hozzájuk a környékről, kézen fogták és elvitték őket a családjaikhoz. “Láttam a házakat, volt olyan, hogy behívtak, amikor főztek – már aki tudott főzni, akinek volt miből. Láttam, hogy a felnőtteknek is meg a gyerekeknek is nagyon szakadt a ruhájuk, nem nagyon tudnak tisztálkodni, nagyon keveset tudnak enni. Amikor rendeltek az orvosok, volt olyan kisgyerek, aki eljött, hogy rosszul van és akkor kiderült hogy napok óta nem evett és nem ivott” – meséli Zsófi. Aki nemcsak egyszeri segélyt tervez – szeretne  környezettanulmányt is csinálni arról, hogyan lehetne ott is egy hosszabb távú projektet beindítani. A helyi segítőkkel azóta is kapcsolatban áll, hogy hazajött és ők most is fognak segíteni neki. 3-4 hétig maradna, a téli vizsgaidőszak után indul. Az egyetemen is Afrikát tanulja-kutatja, jövőre végez a mesterképzéssel a Corvinus nemzetközi kapcsolatok szakán.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Afrika, azt válaszolja: még 8. osztályos korában hallott az iskolában egy előadást egy férfitól, aki humanitárius segélyezéssel foglalkozott Afrikában – és ahogy mesélt a munkájáról, ő azt érezte, hogy neki is ilyesmit kell tennie. Ezért jelentkezett a Magyar Afrika Társasághoz is.

dscf5225

A Szívemben született Afrika projektről a kezdeményezés weboldalán, valamint facebook-oldalán tudhat meg mindent az, aki úgy érzi: bármilyen kicsivel is, de segíteni szeretne. Később pedig ugyanezeken a felületeken követheti nyomon a terv alakulását: Könczöl Zsófi dokumentálni fogja az adományok beszerzését és átadását. Képen, videón, szövegben is nyomon követhető lesz minden.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez