A férfi, akinek 176 gyermeke van

De lassan 182 lesz. Most is úton van hat gyermek – a 65 éves Mustafa Mutone feleségei közül most éppen ennyi várandós.

Ha az összes gyermekét nem is bízná az ugandai kormány gondjaira a Kagadiban élő üzletember, 30 utóda esetében feltétlenül számítana erre. Pontosabban a taníttatásuk finanszírozására. Azt mondja, nem könnyű etetni 13 asszonyt és több mint 170 gyereket. Az utóbbiak közül most éppen 40 kisiskolás. Ezért Mutone azt tervezi, hogy magánóvodát és iskolát nyit.

Mutone először 16 évesen házasodott, még 1968-ban. Azt mondja, még mindig érez erőt magában új asszonyok és új gyerekek vállalásához. Hála annak, hogy nem iszik, nem dohányzik, kerüli a cukros ételeket. Babot, kukoricát és kávét termel, saját üzlete is van, ahol ezeket árulja.

A feleségei között több szülésznő és nővér is akad – ők két helyi kórházban, illetve a szomszédos Ruandában dolgoznak. A legfiatalabb asszonya 25 éves, a legidősebb pont kétszer ennyi. De volt tíz barátnője is, mielőtt először megházasodott, és ők  szintén szültek neki utódokat. Az elsőszülött már 49 éves, a legkisebb gyerek négy. Unokák is vannak persze, most éppen 90-en.

screenshot_3

Külön naplóban vezeti az anyakönyvi adatokat, köztük azt is, hogy Ugandában vagy  külföldön jöttek-e világra a gyerekek. Mert van felesége Kongóban, Ruandában és Burundiban is. Azt mondja, a nagy távolságok azért komoly kihívást jelentenek. Naponta körülbelül tíz telefonhívást kap az asszonyaitól, akik nagyobb törődést követelnek. De ez képtelenség – csak Kagadiban, ahol ő él, hét felesége van.

Az asszonyok egy része eltartja önmagát és a gyermekeit. Egyikük, a 45 éves és 9 gyermekes Madina Tibasiima azt mondja a riportereknek, hogy nem panaszkodik. A nagyobb fiúk és lányok ma már ellátják magukat és támogatják őt is. Katonák, ápolónők, közszolgák.  A kicsiket viszont még taníttatni kell. A nagyobbak ezt részben meg is teszik – egyikük, egy 40 éves biztonsági tiszt arról beszél, hogy apjuk felelősségre és kemény munkára tanította őket, ezért is támogatják a kisebb testvérek felnevelését.  Csak hát túl sokan vannak.

Ezért kéri hát  Mustafa Mutone a kampalai kormányt: támogatná már lassan 180 gyermeke közül 30 taníttatását. De közben maguk is a kezükbe veszik a dolgot, elkezdik az iskolaprojektet. Miután sokan közülük tanítók vagy tanárok, munkaerőhiány biztosan nem lesz. Ahogy kisdiák is lesz bőven.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez