Három év felfüggesztett és 30 millió eurós pénzbírság Egyenlítői-Guinea trónörökösének

Először döntött egy francia bíróság egy külföldi nagyság korrupciós ügyében: Teodorin Obiang ugyanis sokáig Párizsban lakott.

Egyenlítői-Guinea alelnöke Párizs legelőkelőbb részén tartott fenn luxuspalotát, melynek garázsában korábban hat luxusautót foglalt le a francia rendőrség. Amíg Párizsban élt, addig nem csak szórakozással töltötte idejét a törekvő trónörökös. A francia bíróság szerint több, mint 150 millió eurót mosott tisztára – miközben francia cégeket és hivatalnokokat próbált megvesztegetni – ezért a 30 millió eurós pénzbüntetés.

Teodorin Obiang ügyvédje azt állította: ügyfele éves jövedelme nem haladja meg az évi 80 ezer eurót. Ennek a bíróság nem adott hitelt. Tudta ugyanis, hogy a koldusszegény afrikai államban az államkassza és az Obiang család pénztára között nincs sok különbség. Legfeljebb annyiban, hogy a bevételek az elnöki családot gazdagítják, míg a kiadások az államadósságot növelik.

Megszületett tehát a precedens értékű ítélet, melynek nyomán más afrikai nagyságok is a célkeresztbe kerülhetnek. Franciaország egykori gyarmatainak urai előszeretettel viszik a pénzüket Párizsba. Honnan van ez a pénz? Mennyiben legális ez a jövedelem? A francia bíróságnak immár joga van ezután érdeklődni, és emiatt sok afrikai nagyság azt fontolgatja: áthelyezi székhelyét valahova máshova, ahol nem tudakolják: hogyan lett ő csodálatosan gazdag – miközben a népe nyomorog Afrikában.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez