Nem emlékezhetnek az irániak a birodalomalapító Kürosz királyra

Az iráni hatóságok a hét végén lezárták azokat az utakat, melyek az Óperzsa Birodalom alapítójának, II. (Nagy) Kürosznak (Kurus) sírjához vezetnek.

Azt mondják, illegális gyülekezést akadályoztak meg és őrizetbe is vettek több embert – értesült iráni ellenzéki forrásokból az Al Arabiya hírtelevízió. A franciaországi emigrációban működő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa azt közölte, hogy már hetek óta próbálják megakadályozni a hatóságok, hogy az emberek összegyűljenek Paszargadaiban. A Forradalmi Gárda és a Baszidzs Milícia tagjai, rendőrök és civil ruhás nyomozók tűntek fel a környező tartományokból Farsz tartományban, mindenekelőtt Paszargadaiban, ahol a két és félezer évvel ezelőtt élt király sírja van.

Szombaton lezárták a helyszínre vezető, Sirázt Iszfahánnal összekötő autópályát is. A hatóságok útkarbantartásra hivatkoztak. Később közölték, hogy egy felvonulás több szervezőjét is letartóztatták, mert törvénytelenül viselkedtek és “az Iráni Iszlám Köztársaság értékrendje elleni jelszavakat kiabáltak”.

II. Kürosz az Akhaimenida birodalom alapítója volt a Krisztus előtti 6. században és 3 évtizeden át uralkodott az ősi Perzsia fölött. Október 29. környékén tisztelői azért tartanak “Kürosz-napokat”, hogy Babilon elfoglalására emlékezzenek, időszámításunk előtt 539-ben. Amikor is az uralkodó szabad elvonulást engedélyezett a babiloni fogságból a zsidóknak. Az utolsó iráni sah, a trónjától 1979-ben megfosztott Reza Pahlavi Nagy Kürosz leszármazottjának vallotta magát.

Fotó: 1971-ben még állami ünnepséget tartottak a sírnál a Perzsa Birodalom megalapításának 2500. évfordulóján / AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez