Iráni fogadás az iszlám forradalom évfordulóján

Február 11-én ünnepelte az iráni nagykövetség az Iráni Iszlám Köztársaság a 79-es forradalom 36. évfordulóját. Ez a legfontosabb iráni nemzeti ünnep. 1979 februárjában győzött a Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom. A győzelmükkel véget vetettek Reza Pahlavi sah uralkodásának, és létre tudták hozni az Iráni Iszlám Köztársaságot.

Mohammed Reza Morshedzadeh nagykövet különleges fogadást rendezett a budapesti iráni nagykövetségen. A nagykövet beszédében kiemelte, hogy az 1979-es iszlám forradalom megtanította az iráni népet a méltóságra, a függetlenségre és az elnyomás elleni küzdelemre.

  • Jól jelzi ezt az a tény is, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság az évtizedek óta érvényben lévő szankciók ellenére, egyes területeken nagyszerű eredményeket ért el – hangsúlyozta a nagykövet.

Aki Irán külpolitikájáról azt mondta, hogy a Hasszan Rohani vezette kormányt az ésszerűség, a mértékletesség és a remény jellemzi. A legfőbb célja a nemzetközi együttműködés. A nagykövet külön kitért az iráni atomprogramra is, kijelentette, hogy azt nagy remény és derűlátás övezi. A közel-keleti terrorizmusról is beszélt:

  • Irán felelősségteljes hatalomként, komolyan veszi a szélsőségek jelentette fenyegetést, és kétoldalú, illetve regionális kapcsolatokat épít ki a terrorizmus visszaszorítása érdekében.

A Magyar Afrika Társaság képviseletében Mihálffy Balázs vett részt az eseményen.

  • Most nem csak a forradalmat ünnepeljük, hanem azt is, hogy az elmúlt 30 évben béke volt Iránban. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a magyar és az iráni nép történelme valahol összekapcsolódik, és a diplomáciai kapcsolataink is nagyon régre nyúlnak vissza, hiszen már 1939-ban felvette a két ország a diplomáciai kapcsolatot – mondta.

A magyar kormányt Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte a nagykövetségi fogadáson.

  • Számunkra nagyon fontos Irán és a két ország kapcsolata, hiszen tradicionális kulturális szálak fűzik egymáshoz Magyarországot és Iránt. A huszadik században igen intenzív volt a gazdasági együttműködés, ezen a területen szeretnénk mindenképpen előrébb lépni. A gazdasági kapcsolatokat erősíteni szeretnénk, és szeretnénk feltárni új lehetőségeket a magyar exportcégek számára Iránban. Természetesen Magyarország betartja a szankciós rezsimhez tartozó szabályokat, de reméljük, hogy minél hamarabb megállapodás születik Iránnal. Addig is keressük azokat a területeket, ahol szorosabbra tudjuk fűzni a viszonyt, ilyen például a gazdaság, a kultúra, tudomány, vagy a technológiai fejlődés területe – mondta beszédében az államtitkár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez