Általános az ÁFA-csalás az Unióban – saját vám-FBI kellene

Uniós FBI megalakítását sürgeti Giovanni Kessler, aki hat éven át az EU csalás elleni hivatalát, az OLAF-ot vezette. Mind az Európai Unió, mind pedig a tagállamok hatalmas pénzeket veszítenek amiatt, hogy nincs egységes szabályozás.

28 tagállam 28 vámhivatalt jelent, amelyek gyakran egymással versengenek. Így gyakran előfordul, hogy a vámosok behunyják a fél szemüket. Giovanni Kessler, aki a brüsszeli Politico-nak nyilatkozott, példával is szolgál.

Őfelsége vámosai a brit ellenőrzőpontokon “nem vették észre”, hogy milyen pokolian olcsón érkeznek a kínai áruk kamionszámra. Az ÁFA-csalás több mint 5 milliárd euróval károsította meg az Európai Uniót! A kikötők között “veszélyes versengés” alakult ki – állítja az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a távozó vezetője. A kikötők ugyanis abban érdekeltek, hogy minél több áru érkezzen hozzájuk. Ezért gyakran előfordul, hogy enyhítenek a vámellenőrzésen, hogy náluk landoljanak a külföldi áruk és ne a konkurenciánál. Csakis egy európai szinten működő egységes vám-FBI lenne képes ezzel felvenni a harcot – érvel Giovanni Kessler a Politico című lapban.

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy az egységes európai vámrendszer elszánt híve hozzákezd egy ilyen szervezet létrehozásához – kidolgozva annak tervezetét. Ez valóban így is van: Giovanni Kessler az EU költségvetési részlegének tanácsadója lesz. Dehát realista az olasz politikus, mert tudja, hogy az EU malmai lassan őrölnek. Ezért hazatér és fő állásban  ő lesz Itália első számú vámosa. Brüsszelben van, aki összeférhetetlennek tartja a két tisztséget, de azután, hogy Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke átült az amerikai Goldman-Sachs európai igazgatójának székébe, az etikai aggályok kevésbé látszanak gondot okozni az Európai Unió központjában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez