Mariano Rajoy Katalóniában – először a válság kitörése óta

Jelentős rendőri készültség közepette érkezik Barcelonába Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, akit személy szerint is a függetlenség fő ellenfelének tartanak Katalóniában. 2006-ban, amikor a hatalmon levő szocialisták jelentős autonómiát adtak Katalóniának, akkor a jobboldali Mariano Rajoy személyesen vezette a kampányt ez ellen.

Amikor aztán ő került hatalomra Madridban, akkor visszavonta az autonómia egy részét. Mindig elutasította a katalánoknak azt a követelését, hogy Spanyolország legfejlettebb tartománya fizethessen kevesebb adót a közös kasszába. Így nem csoda, hogy a legutóbbi választáson Mariano Rajoy pártja mindössze 8,5 %-ot szerzett Katalóniában, miközben az országos választást megnyerte Spanyolországban.

Mariano Rajoy most azért érkezik Katalóniába, hogy népszerűsítse pártjának képviselőjelöltjeit. December 21-re ugyanis a madridi kormány tartományi választást írt ki Katalóniában. A központi kormány abban reménykedik, hogy a kiválás ellenfelei ezen a választáson leszavazzák a függetlenség híveit. Szombaton nagy tüntetést rendeztek a függetlenség hívei Barcelonában és néhány más városban. Barcelonában 750 ezer ember vonult az utcákra, hogy követelje a politikai foglyok szabadon bocsátását. A függetlenség kikiáltása után a központi kormány elfogatta a mozgalomnak azokat a vezetőit, akik otthon maradtak. Carles Puigdemont elnök néhány társával együtt Belgiumba menekült. Ellenük a spanyol kormány nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. Mariano Rajoy jelenléte Katalóniában tovább élezheti a feszültséget a két tábor között. A felmérések szerint a kiválás hívei és ellenfelei körülbelül hasonló arányban vannak Katalóniában, ahol első ízben tesz látogatást Mariano Rajoy miniszterelnök, aki közutálatnak örvend Spanyolország legfejlettebb tartományában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez