Miért éppen Spanyolország? – az Iszlám Állam jelentkezett

A barcelonai után száz kilométerrel arrébb újabb merényletet követtek el az este. Az Iszlám Állam nyilatkozatban közölte, hogy az emberei voltak a támadók.

Barcelonában egy autó rohant a tömegbe a Ramblán, a város legfontosabb útvonalánl, mely mindig tele van turistákkal. A hatóságok jelentése szerint 13-an meghaltak és több mint százan megsebesültek. Közülük 15-nek az állapota súlyos, életveszélyes. Ez a merénylet Barcelonában csütörtökön történt a kora esti órákban, a másik hasonló akció száz kilométerrel arrébb egy katalán kisvárosban okozott riadalmat. Éjfél után Cambrils városában is egy autó gázolt a tömegbe, hat embert megsebesítve. A rendőrök mind az öt, a hírek szerint kamu robbanómellényt viselő  támadót lelőtték. 

A katalán hatóságok nagy erőkkel keresik a barcelonai gázolót, illetve a támogatóit. Az Iszlám Állam nyilatkozatban vállalta a felelősséget a gyilkos merényletért. Korábban Madridban a főpályaudvaron hajtottak végre nagy iszlamista merényletet Spanyolországban. A szakértők szerint az Iszlám Állam elsősorban a turizmusra akart csapást mérni azzal, hogy a főszezonban Barcelona talán legnépszerűbb helyén hajtott végre terrorakciót.

Spanyolország szimbolikus célpont is az iszlamista terroristák számára. Ez ugyanis az egyetlen nyugat-európai ország, mely évszázadokon át muzulmán uralom alatt állt. 

A keresztények és a muzulmánok harca Spanyolország területén évszázadokon át tartott. Végül a XV. század második felében a muzulmánok feladták, Spanyolország újra keresztény lett. A muzulmánok elmenekültek, illetve később kiutasították őket. Észak-Afrikában még évszázadokon keresztül őrizgették a spanyolországi házuk kulcsait…

A terrorelhárító szolgálatok attól tartanak, hogy a kettős katalóniai merénylet csak előjáték volt és az Iszlám Állam, valamint a többi dzsihádharcos szervezet merényletsorozatra készül az Európai Unió területén. Ez felgyorsíthatja azokat a törekvéseket, melyek a terrorelhárító szolgálatok szorosabb együttműködését szeretnék elérni az Európai Unióban. Ezzel kapcsolatban már számtalan nyilatkozat látott napvilágot, de a valóságban csekélyek az eredmények, mert a terrorelhárító szolgálatok nemzeti keretek között működnek, míg a terroristák kihasználják a globalizáció minden előnyét és így gyakran kerülnek lépéselőnybe a nemzetállamok titkosszolgálataival szemben.

Fotó: Rambla, Barcelona – Wikipedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez