Katalónia az Iszlám Állam stratégiai központja Európában

Ezt állítja a terrorizmus egyik legjobb francia szakértője, akinek nézeteit a párizsi Le Monde ismerteti. Felhívja a figyelmet arra, hogy 2015 óta követ el merényleteket Európában az Iszlám Állam, amely jó messzire esik, hiszen a központja Szíriában és Irakban van.

Párizs, Berlin, London már szerepelt a célpontok között, de Madrid vagy Barcelona nem. Pedig korábban, 2004-ben itt volt a legvéresebb iszlamista merénylet, mely 191 ember életét követelte Madrid főpályaudvarán, az Atochán. Miért nem akcióztak eddig Katalóniában vagy Spanyolország más részein az Iszlám Állam terrorkülönítményei?

Azért, mert Katalóniában és Spanyolország más részein vannak az Iszlám Állam kiképző központjai, bombakészítő helyei és valószínűleg itt állomásozik az európai vezérkar is. Az ő biztonságuk érdekében kímélték meg eddig Spanyolországot a dzsihádista terroristák. De akkor most miért lett vége ennek? Miért ez a két véres merénylet Katalóniában? Felrobbant egy bomba Barcelonában a merénylet előtti este – hívja fel a figyelmet a terrorelhárító szakértő, aki szerint erről akarták elterelni a figyelmet az iszlamista terroristák. Akik közül nyilvánvalóan pályakezdő terrorista volt, aki belevezette az autót a tömegbe Barcelonában, de profik lehettek azok, akik öten egy Audiban a másik helyszínen próbálkoztak.

A szakértő ebből arra következtet, hogy Spanyolországban jóval nagyobb a dzsihád-terroristák száma, mint ahogy azt korábban képzelték. Az alvó sejtek csak bevetésre várnak valahol Európában. Az Iszlám Állam nagyon meggyengült az utóbbi időben. Az európai terrorelhárító szolgálatok attól tartanak, hogy a központban kiadják a jelszót: az európai útlevéllel rendelkező dzsihádharcosok térjenek haza! Több ezren lehetnek. Ha ehhez hozzáadjuk a valószínűleg Spanyolországban rejtőzködő vezérkar szakértelmét a terrorakciók megszervezésében és lebonyolításában, akkor Európa forró ősz elé nézhet – írja a szakértő a Le Monde-ban. A lecke tehát fel van adva a terrorelhárító szolgálatoknak mindenütt Európában, de elsősorban Spanyolországban. Amelyet eddig megkímélték a dzsihád-terroristák és most is csak azért hajtottak ott végre két merényletet, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy az Iszlám Állam stratégiai központja Európában valószínűleg valahol Katalóniában van.

Fotó: Barcelona / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. kakambuki

    Teljességgel elhiszem. Néhány hónapja még vadul tüntettek a ballibek Barcelona utcáin követelve a migránsok teljes és feltétel nélküli befogadását. Ilyen ideális körülmények között a szervezet nem hal el csak átalakul egy kicsit, hogy még veszélyesebb legyen. Nem akarok kárörvendeni de mély hallgatás van az ügyről a liberóknál nagyon.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez