Bűnmegelőzési labdarúgó kupa Ugandában, magyar támogatással

Bűnmegelőzési labdarúgó bajnokságot rendezett az ugandai rendőrség a kenyai határ közelében, az Elgon régió öt körzetének. A támogató a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) és a Magyar Afrika Társaság (AHU) volt.

Az afrikai fiatalok körében népszerű foci mindig is összehozta a lézengőket, a sport jótékonyan hatott az egészség megőrzésére és a rossz gondolatok levezetésére – ezzel pedig a bűnözés visszaszorítására. Ezt a kezdeményezést támogatta a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) és a Magyar Afrika Társaság (AHU). A kerületekben összeálló fiú- és lánycsapatok edzéseihez már júniusban labdákat, kapuhálókat és felszereléseket biztosítottak. A rendőrség által szervezett válogató mérkőzések és kerületi döntők után most megtartották az Elgon Régió Bűnmegelőzési Labdarúgó Kupájának fináléját mind a férfi, mind a női osztályban. A döntőbe két kerület egy-egy csapata jutott be – Bududa és Bulambuli.

img_8987

A férfi és női döntőt egy időben, Bulambuli központjában rendezték. Közel ezres tömeg várta izgatottan a mérkőzések kezdetét, a meccsre kilátogattak a helyi és megyei politikai elöljárók, katonai, vadvédelmi és rendőrségi vezetők is. Nagy  örömmel érkezett a helyszínre Uganda  helyettes rendőrfőkapitánya, Andrew Sorowen (AIGP), aki erről a vidékről származik, és minden lehetőséget megragad a hazatérésre és az otthon maradottak támogatására.

img_8921

img_9010

A fő attrakciót jelentő férfi döntő előtt jó afrikai szokás szerint a szervezők nyitóbeszédekkel húzták tovább a labdarúgásra feszülő közönség és az izgatott játékosok idegeit. Nagyon-nagyon sok köszönetet kapott a HTCC és az AHU ezen a rendezvényen, amelyen részt vett Lukács Balázs, a kampalai magyar ház vezetője és a Magyar Afrika Társaság tagja.
„Egymás után záporoztak a köszönő és buzdító szavak, mindenkitől: a nézőktől, a játékosoktól és a vezetőktől a támogatásért és a bizalomért. Igen, ez bizalom, mert itt a bizalom jeleként értékelik, hogy politikai vagy vallási hovatartozás nélkül, kifejezetten a sportolás kedvéért és egyben a közösség összetartozásának elősegítésére valaki vagy valakik ilyen rendezvényeket, programokat támogassanak. Erre nem volt vagy csak ritkán volt példa, mivel mindenki csak az önös céljai elérésére támogat bármilyen rendezvényt, legtöbbször politikai indíttatásból itt Ugandában. Nagy öröm volt ezt átélni a helyszínen. Talán ez a fajta élvezete a pillanatnak otthon Európában már elveszett belőlünk. Elfelejtettünk pusztán örülni a sporttal átélhető életérzésnek. Ezek az afrikai vidéki fiatal résztvevők, barátaik, rokonaik és az őket buzdító, egymásnak idegen emberek erre a kis időre együtt izgultak a játékkal, majd együtt örültek a meccs közben megfáradt, bár a végén
önfeledten ünneplő játékosokkal és az örömükben tisztán osztozkodó tömeggel. A legtöbben toprongyosan, cipő nélkül jelentek meg, mert erre felé ilyen az élet, de ez senkit nem befolyásolt abban, hogy részese legyen az egésznek. Hihetetlen volt látni és elmondhatatlan, ami a meccs előtt, alatt és utána történt. Remélem, a képek visszaadnak valamit az eufóriából, amit kaptunk ” – mondta Lukács Balázs.

img_8910

A tények is a sport jótékony hatását és a rendezvénysorozatot igazolták. Ahogy a regionális rendőrfőnök a
nyitóbeszédében elmondta, a felkészülési időszakban folyamatosan csökkentek a bűnesetek a kerületekben és a döntő idejére a két bejutott körzetben egy-két kisebb lopástól eltekintve meg is szűntek a bűncselekmények. Életellenes bűncselekmény pedig egyáltalán nem volt. Míg januártól júniusig havonta átlagosan 4-6 gyilkosságot számoltak megyénként, mostanában egy ilyen sem volt. A bűnmegelőzésben nagy szerepük van a fiataloknak és a rendőrséggel szimpatizáló, együttműködő csoportoknak, akik ilyen sportrendezvényekkel közelebb kerülhetnek az őket szolgáló és védő rendvédelmi szervezetekhez.

img_8934

Szoros mérkőzésen végül kettő egy állásra a vendégeskedő Bududa csapata nyert a fiúknál, kicsit nyitottabb meccsen pedig ugyancsak a bududai lányok verték meg a Bulambuli csapatát, 8:4-re.

img_8913

img_8907

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez