Macron elnök katonák között karácsonyozik Nigerben

Terrorizmus elleni harc és a migránsinvázió megállítása – ez a francia államfő két legfőbb célja Afrikában. Ezért tölti a karácsonyi hétvégét Nigerben Emmanuel Macron köztársasági elnök.

Franciaországban szokás, hogy az államfő karácsonykor felkeresi a hadsereget, de az, hogy pontosan ahhoz az 500 francia katonához látogat el Macron, aki Nigerben szolgál, ez mutatja Afrika fontosságát a párizsi diplomácia szemében. Nigerben a franciák segítségével új katonai repülőtér épül. Ez lehetővé teszi majd, hogy szükség esetén francia csapatok érkezhessenek a Szahel övezetbe. Maliban például a francia csapatok győzték le az iszlamista lázadókat és nem a helyi csapatok.

A franciák G5 néven afrikai szövetséget hoztak létre az iszlamista terrorizmus ellen. Ennek a szövetségnek a kulcsállama Niger, amely Amerikának is fontos partnere. A G5 többi tagja: Burkina Faso, Csád, Mali és Mauritánia. Ezek a koldusszegény államok képtelenek önállóan védekezni az iszlamista terror ellen.

A probléma csak az, hogy a szegény államok vezetői elsősorban nem katonát, hanem pénzt várnak Franciaországtól és általában az Európai Uniótól. Arra mutatnak rá, hogy sem a migránsinváziót, sem pedig az iszlamista terrorizmust nem lehet megállítani akkor, ha üres az államkassza. Ígéretek már vannak, de pénz egyelőre nincs erre, hiszen euró milliárdokról van szó. Maradnak hát a szép szavak: a közös harc a terrorizmus ellen és egységes fellépés a migránsinvázióval szemben. Macron elnök pedig együtt ebédel a francia katonákkal karácsonykor Nigerben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez