Guantanamo ügye a Vatikánig eljutott

A Vatikán támogatja a guantánamói fogolytábor bezárását – hangoztatta Pietro Parolin szentszéki államtitkár december 15-én, amikor a Vatikánban John Kerry amerikai külügyminisztert fogadta.

A vatikáni-amerikai diplomáciai találkozó részleteiről Federico Lombardi szentszéki szóvivő számolt be a sajtónak. John Kerry a Vatikánban hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát a guantánamói fogolytábor bezárása mellett. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor a Szentszék segítségét kérte, hogy a tábor bezárása érdekében az itt fogva tartott személyek számára megfelelő és humanitárius elhelyezést találjanak.

A Kuba déli részén levő amerikai támaszponton 2001 óta működő börtöntáborban még több mint százharminc fogoly van. A szentszéki szóvivő megjegyezte, hogy a Vatikán nem fogadja be a guantánamói foglyokat.

 

Pietro Parolin szentszéki államtitkár és John Kerry amerikai külügyminiszter több mint egy órás találkozóján téma volt a közel-keleti helyzet is. Kerry arról biztosította a Vatikánt, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az izraeli-palesztin feszültség kiéleződésének elkerülésére. A vatikáni és az amerikai diplomácia vezetője is az izraeli-palesztin tárgyalások újraindulását szorgalmazta. Szó volt az ukrán válságról és az ebola-járványról is. Ez volt Pietro Parolin és John Kerry második találkozója az idén januárban tartott megbeszélés után. John Kerry vasárnap Rómában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett a közel-keleti és az ukrán helyzetről. Az amerikai külügyminiszter az olasz fővárosban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozik, majd Kerry Párizsba és Londonba utazik tovább újabb külügyminiszteri találkozókra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez