Nők bérhátrányban: lemondott a BBC Kína szerkesztője

Nem fair a BBC bérrendszere – kifogásolta Carrie Gracie, aki több mint harminc éve van a közszolgálati médiánál. Nem béremelést kért, hanem olyan rendszert, mely nem tesz különbséget női és férfi munkatársak között.

A biztosítékot az verte ki a veterán újságírónő esetében, hogy kiderült: a BBC csúcskategóriás sztárjai, akik többet keresnek egy évben 150 ezer fontnál, javarészt férfiak! A nők aránya nem éri el az egyharmadot sem.

Carrie Gracie, aki folyékonyan beszél kínaiul, 14 évig vezette a kínai szerkesztőséget. Most erről mondott le és arról a szerkesztői posztról, mely a hétfő reggeli Today műsorhoz kötötte. A BBC-től nem távozik, hanem visszamegy a hírszerkesztőségbe, ahol a pályafutását megkezdte. Kollégái – köztük sok férfi is – üdvözölték a döntést. A BBC vezetése azzal védekezik, hogy náluk még sokkal jobb a helyzet, mint a magánmédia esetében. A lemondás érzékenyen érinti a konzervatív kormányt is, mely ezen a téren nem mutat különösebb aktivitást, annak ellenére, hogy a miniszterelnök maga is nő. Az ellenzéki Munkáspárt viszont felkarolta az ügyet. Sok munkáspárti képviselő is támogatásáról biztosította a BBC Kína szakértőjét, aki lemondott posztjáról, mert úgy érezte, hogy diszkriminálják, csak azért, mert nő…

Fotó: jobbra Carrie Gracie / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez