A melegektől nem kell vér

Pontosabban azoktól a melegektől nem, akik az elmúlt egy évben folytattak szexuális életet másik férfival. Jelenleg ez a helyzet az Egyesült Államokban, de Ausztráliában, Japánban és az Egyesült Királyságban is.

Miután Orlandóban 50 embert lőtt le egy ámokfutó egy melegklubban és rengeteg volt a sebesült, természetesen az emberek tömegével álltak elő, hogy vért adhassanak a rászorulóknak. Ennek köszönhetően került előtérbe, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) nem kér a melegek véréből.

Persze a dolog nem tegnap kezdődött, a szabályozás első verziója 1983-ban lépett érvénybe, az AIDS-járvány hajnalán. Akkor még nagyon keveset tudtak a vírusról és óriási félelem övezte a témát, kizáró tényező lett az, ha valaki valaha közösült másik férfival. Aztán ahogy egyre korszerűbb és hatékonyabb szűrővizsgálatokat fejlesztettek ki – úgy nem történt semmi az egésszel.

Egészen 2015 decemberéig kellett várni, hogy valamelyest visszavegyenek az észszerűtlen szabályozásból. Innentől kezdve meleg férfiak is adhatnak vért – de csak akkor, ha legalább 12 hónapja nem éltek nemi életet.

Ha nem tudnánk semmit a HIV-vírust szűrő vizsgálatokról, akár azt is mondhatnánk, érthető az óvatosság – hiszen nagyobb az esély a vírus átadására anális közösülés során.

(Itt csak annyit érdemes közbeszúrni, hogy bár valóban nagyobb az esély, még így is meglehetősen alacsony az USA Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központjának (CDC) adatai szerint is. Tízezer anális közösülésből csupán 138 végződik fertőzéssel – mindez óvszer használata nélkül. Egy kutatásokat összefoglaló metaanalízis eredményei szerint az anális közösülés során 0,4%-3,38% esély van a vírus átadására – ez vaginális közösülés során 0.03%-0.09% között van.)

Fontos azonban, hogy a szűrővizsgálat egy 25 napos lappangási idő után képes kimutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. Így aztán semmi értelme az egyéves kizárásnak, hiszen annál jóval rövidebb időintervallumon belül biztosan kimutatható a fertőzés.

Más országok – mint például Olaszország – átálltak egy olyan rendszerre, amely egy kérdőív segítségével dönti el, ki alkalmas véradásra – természetesen ettől függetlenül a vér szűrése megtörténik.

Ilyenkor pedig – amikor nagy szükség van a véradókra – komoly problémákba ütköznek a véradó állomások az észszerűtlen szabályozás miatt – nem is beszélve a melegek elleni diszkriminációról.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez