83 millióért adtak el egy halat

A hatalmas tonhal a tokiói halpiacon talált gazdára 323 ezer dollárért.

A japán főváros híres halpiacán még pénteken tartották az újévi árverés-sorozat utolsó aukcióját. Egy nemzetközi sushi-étterem tulajdonosa pengette ki a 83 és fél millió forintnak megfelelő összeget a kék úszójú tonhalért. Később azt nyilatkozta, hogy nagyon elégedett a vétellel. A 405 kilós, prémium minőségű tonhal kilója így 800 dollárba került. Elkészítve a Ginza Onodera étteremlánc vendéglőiben kerül majd a tányérokra New Yorkban, Szingapúrban és Japánban.

A boldog nyertes és a hal.
A boldog nyertes és a hal.

Az ár egyébként korántsem számít rekordnak. 2017-ben majdnem ennek a duplájáért, 657 ezer dollárért kelt el egy másik hal, a világ legdrágább uszonyosa pedig 2013-ban került kalapács alá: ott a licit 1,3 millió dollárnál ért véget.

A tonhalat mindenekelőtt sushi-alapanyagként tartják nagyra. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az extrém módon megnövekedett kereslet veszélyeztetetté tette a halfajtát.

Az árverés helyszíne, a világ legnagyobb, turistalátványosságként is funkcionáló halpiaca, a 80 éves Tsukiji egyébként az idén elköltözik. Út épül a helyén a 2020-as tokiói olimpiára.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez