CIA-szakértő: Kim Dzsongun nem bolond és nem akar atomháborút

Trump amerikai elnök gyakran nevezi őrültnek Észak-Korea ifjú diktátorát, aki szerinte képes arra, hogy megindítson egy nukleáris háborút az Egyesült Államok ellen. A CIA főszakértője volt a legutóbbi időkig a koreai származású Jung Pak, aki most könyvet adott ki az ifjú diktátorról. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, ki kellett lépnie a CIA-tól, jelenleg a Brookings Institute vezető Korea-szakértője.

Őszintén beismeri: nagyon keveset tud Kim Dzsongunról, hiszen az ifjú diktátor nem áll szóba külföldiekkel! 2011-ben került hatalomra a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerben, és azóta csak két külföldivel találkozott: Dennis Rodmannel, a veterán amerikai kosárlabdázóval és egy japán mesterszakáccsal, aki a szusit készíti neki. Kim Dzsongun ugyan Svájcban tanult, de azóta nem járt külföldön, hogy ott álnéven leérettségizett. A Kim dinasztia 1945 óta van hatalmon Észak-Koreában, de Dél-Korea területére most először lépett közülük valaki: a diktátor húga, aki meghívást adott át Dél-Korea elnökének. Az ifjú diktátor megölette mentorát és annak nejét öngyilkosságba hajszolta, pedig a nagynénje volt! A húgában viszont megbízik: nemrég előléptette őt a Politikai Bizottságba, ahol az ifjú hölgy az agitáció és a propaganda fő felelőse.

A CIA vezetői tévesen mérték fel Kim Dzsongun helyzetét: azt hitték, hogy két-három év alatt ő is Ceausescu sorsára jut. Ehelyett az ifjú Kim hetedik éve hatalmon van, és jelenleg mosolyoffenzívát folytat Dél-Koreával szemben, miközben továbbra is harcias húrokat penget az Egyesült Államok ellen. “Egy őrült nem ilyen eredményes politikus!”-  érvel az ex CIA-szakértő. Aki szerint egyáltalán nem valószínű, hogy nukleáris háborút akarna Kim Dzsongun, hiszen az mindenképp az ő megsemmisülésével járna. Inkább Trump és a környezete szeretné őrültnek beállítani őt, hogy igazoljon egy megelőző katonai csapást. Szerencsére a katonák többsége lebeszéli erről az Egyesült Államok elnökét – nyilatkozta a brüsszeli Politico portálnak a CIA egykori Korea-főszakértője, aki könyvet adott ki az ifjú diktátorról, Kim Dzsongunról.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez