Juncker: Oroszország nélkül nincs európai biztonság

Az Európai Uniónak javítania kell a viszonyát Oroszországgal – hangsúlyozta a brüsszeli bizottság elnöke, aki a Trouw című holland portálnak nyilatkozott. Jean-Claude Juncker a barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

“Manapság erre nemigen szokás hivatkozni, de Putyin a barátom volt!” – közölte az EU bizottságának elnöke, aki hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a hidegháborús retorikának. Szerinte az alapvető hibát Obama elnök akkor követte el, amikor 2014-ben az ukrajnai válság idején regionális nagyhatalomnak nevezte Oroszországot. Egyenrangú partnerként kell kezelni Oroszországot – hangoztatta Juncker.

Európának különben is le kellene szállnia a magas lóról, mert szerepe és súlya a világban egyre csak csökken. Régebben 25% volt az EU részesedése a globális gazdaságban, ma ez úton van afelé, hogy 16-18%- ra essen. Európa kulturális befolyása sem a régi. Ezért helytelen, ha továbbra is Európát tekintjük a világ közepének. Ehelyett tanulnunk kell a világ más részeitől – hangsúlyozta az EU bizottságának elnöke, aki egy holland portálnak nyilatkozott.

Fotó: Juncker és Putyin 2015 szeptemberében Luxemburgban / Vladimir Putin Personal Website

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez