Kurz Izraelben: Ausztria sokáig késlekedett a felelősség elismerésével

A 31 éves osztrák kancellár először látogatott Izraelbe azt követően, hogy Bécsben kormányt alakított a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Jeruzsálemben közölték: a Szabadságpárttal nem kívánnak semmiféle kapcsolatba kerülni, miután tagjai és támogatói között sok egykori náci, illetve neonáci van. Ettől függetlenül Benjamin Netanjahu miniszterelnök fogadta az osztrák kancellárt, aki felkereste a Siratófalat Jeruzsálemben.

Sebastian Kurz sietett elismerni: hazája meglehetősen sokáig késlekedett azzal, hogy felvállalja az őt illető felelősséget a holokausztért. Az osztrák kancellár hangsúlyozta: 6 millió zsidó vált a holokauszt áldozatává, köztük igen sok osztrák állampolgár. Ausztriában korábban arra hivatkoztak sokan, hogy Hitler annektálta az országot, vagyis megszűnt annak állami léte. Arról szívesen megfeledkeztek, hogy maga Hitler is Ausztriában született, éppúgy, mint nagyon sok magas rangú náci, aki fontos szerepet játszott a holokausztban. Például Kaltenbrunner, aki Himmler helyetteseként felelős volt a haláltáborok működtetéséért. Ernst Kaltenbrunnert Nürnbergben halálra ítélték és kivégezték.

Most Izraelben az osztrák kancellár találkozott olyan holokauszt-túlélőkkel, illetve azok leszármazottaival, akik Ausztriából jöttek Izraelbe. A múlt tisztázása mellett Kurz útjának konkrét célja volt az, hogy tanulmányozza Izrael tapasztalatait az iszlamista terrorizmus elleni harcban. Ausztriában jelentős muzulmán közösség él. Még nem történtek olyan nagy merényletek, mint Franciaországban vagy Németországban, de a bécsi kormány szeretne megelőzni minden hasonló támadást. Ezért is döntött Kurz arról, hogy bezárnak néhány olyan mecsetet, ahol szélsőséges prédikátorok a dzsihádra buzdítottak, illetve hogy kiutasítja ezeket a prédikátorokat. Erdogan török elnök emiatt rasszizmussal és iszlámellenességgel vádolta meg Kurz kancellárt. Felidézte a kereszt és a félhold háborúját, melynek keretében a szultán hadai Bécset fenyegették 1683-ban. Kurz Izraelben szövetségest lát Törökországgal szemben, amely az utóbbi időben szembekerült a zsidó állammal. Ezért Netanjahu miniszterelnök fia ennyit üzent a törököknek: Fuck Erdogan!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez