Orosz nők, óvakodjatok a színes bőrűektől a VB idején!

Ezzel a felhívással fordult a nőkhöz az orosz parlament családügyi bizottságának elnöke. Tamara Pletnyova asszony, aki az ellenzéki kommunista párt képviselője, hangsúlyozta, hogy ő nem nacionalista, de tudja: a színes bőrű gyerekek sorsa nem könnyű Oroszországban.

Emlékeztetett az úgynevezett “olimpiai gyerekekre”. Így nevezték azokat a színes bőrű gyerekeket, akik az 1980-as moszkvai olimpia után látták meg a napvilágot. A Szovjetunióban nem volt könnyű fogamzásgátlóhoz jutni, ezért az alkalmi kapcsolatokból sok gyerek született. Később ezek a színes bőrű kicsik fajgyűlölő megjegyzéseket kaptak, sokszor meg is verték őket az óvodában vagy az iskolában. “Mindenki olyan szerelmi partnert választ, amilyet akar, de gondolnia kell arra, hogy mi lesz a gyerekkel később!” – hangsúlyozta Pletnyova asszony, a parlament családügyi bizottságának elnöke.

Más parlamenti honatyák általában óvták az oroszokat, hogy túlságosan közeli kapcsolatot létesítsenek a futball világbajnokság 32 napja alatt színes bőrűekkel, mert tőlük egzotikus betegségeket kaphatnak. Oroszországban a sportstadionokban meglehetősen gyakori, hogy kigúnyolják a színes bőrű sportolókat. Most a 31 válogatott játékosai között nagyon sok a színes bőrű a világbajnokságon, hiszen nemcsak Afrika, Ázsia vagy Latin-Amerika csapataiban játszanak ilyen futballisták, hanem az európai vagy észak-amerikai válogatottakban is. Zinedine Zidane, aki 1998-ban diadalra vezette a francia válogatottat, olyan kabil, akinek a szülei Afrikából vándoroltak be Franciaországba. Putyin elnök természetesen megígérte, hogy mindent megtesznek a fajgyűlölet megnyilvánulásai ellen a futball világbajnokságon, de az évek óta tartó nacionalista, olykor rasszista propaganda mélyen áthatja az orosz társadalmat, különösen pedig azokat az orosz futballhuligánokat, akik brutális fellépéseikkel külföldön is gyakran lejáratják Oroszországot.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez