Négy doktor, 35 műtét – hazaindult Afrikából a magyar műtős misszió

Két hete még úton voltak Malawiba, ma pedig már vissza is indultak onnét a Magyar Afrika Társaság (AHU) 19. orvosi missziójának tagjai. Összesen 35 műtétet végeztek el ez idő alatt, pedig emberhátrányban voltak.

Eredetileg öten mentek volna: négy fül-orr-gégész és egy aneszteziológus szakorvos. Egyikük azonban legnagyobb bánatára megbetegedett és így le kellett mondania a küldetést. Így három plusz egyes csapat indult el Kelet-Afrikába: Dr. Paput László, Dr. Nepp Nelli és Dr. Orosz Éva, valamint Dr. Loibl Csaba. Ami azt is jelenti, hogy az előző műtős misszióknál jól bevált kétfős csapatokat most nem tudták felállítani.

IMG-20180618-WA0000

Pedig a legnehezebb eseteket tartogatta nekik is Malawi egyetlen fül-orr-gégész szakorvosa. A többi között óriásira nőtt daganatokat kellett eltávolítaniuk Blantyre-ben, az Erzsébet királynőről elnevezett központi kórházban, ahol már korábban is műtöttek az AHU szervezésében magyar önkéntes orvosok. Munkájuk része volt az is, hogy továbbképezték az ottani orvosokat.

IMG-20180618-WA0004

De segítettek kórházon kívül is. Egyik reggel az egész csapat megállt az AHU által is támogatott Jacaranda iskolában, ahol árva gyerekek tanulnak. Mivel olyan sok kisdiákot kellett megvizsgálni, Nelli doktornő hátramaradt, míg a többiek a kórházban elkezdték az operációkat. Orvosaink összesen több mint 50 gyereket néztek meg és több felnőttet is az iskola dolgozói közül.

IMG-20180626-WA0010

Doktor Nelli több komolyabb diagnózist is felállított, de a gyerekek nagy részének csak egy alapos fülmosás kellett, melyre másnap sort is kerítettek. Két műtétért kiáltó  perforált dobhártyát is találtak. Megállapodtak a helyi fül-orr-gégésszel, hogy az osztályra évente kétszer beviszik majd a tünetekkel jelentkező diákokat. Délután a gyerekek hálából bemutatót tartottak az orvosoknak. A másik díszvendég ezúttal nem Miss Malawi volt, mint legutóbb, az előző missziónál, hanem a zimbabwei francia nagykövet és felesége. A doktorok nagyon élvezték a műsort, még meg is énekelték egy dalban.

IMG-20180626-WA0012

De a kulturális programnak ezzel nem volt vége: a vacsora után a Jacaranda Francia Kulturális Központban Malawi egyik legfelkapottabb és legtehetségesebb énekesnőjének, Tigrisnek a koncertjére látogattak el a doktorok – tudtuk meg Szeremley Csabától, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) malawi irodavezetőjétől.

Indulás haza.
Indulás haza.

A szabadságuk terhére, önkéntesként segítő magyar orvosok szabad idejükben Afrikával is ismerkedtek. Így kirándultak a Malawi-tóhoz, voltak szafarin, ettek krokodilt vacsorára, megtapasztaltak több áramszünetet és bevetették magukat a helyi piac színes forgatagába.  Kicsit szétnéztek a csaknem 20 milliós Malawiban, ahol nemcsak gyógyítókból, gyógyszerből és felszerelésből van hiány, de másból is, például a már említett áramból. A magyar csapat, csakúgy, mint az elődei, itthonról vitt adományokat, több magyar cég is támogatta orvosi eszközökkel, gyógyszerrel a küldetést.

IMG-20180617-WA0003

A mostani a 19. orvosi és egyben a negyedik műtős misszió volt az AHU égisze alatt: korábban fül-orr-gégészek mellett idegsebészek is műtöttek Malawiban. Most is kelt volna útra egy ilyen csapat, csak akadt egy gátló műszaki tényező: elromlott az ország egyetlen MR berendezése, ezért őszre kellett halasztani a küldetést.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez