Egyiptom elutasítja az EU legújabb migrációs tervét

Egyiptomban már így is 10 millió menekült él, ezért nem állítunk fel befogadó központokat, ahogy ezt az Európai Unió kérte – mondta a kairói parlament elnökének szóvivője. A 100 milliós országban elsősorban arab menekültek élnek, de sokan Fekete Afrika államaiból érkeztek.

Az EU arra kérte Egyiptomot és néhány más államot, hogy hozzanak létre olyan központokat, melyekben a menekültek várakozhatnának addig, amíg a kérelmüket elbírálják az EU tagállamokban. Egyiptomon kívül Albánia, Marokkó, Algéria, Tunézia és Líbia is elutasította az EU tervét. Korábban Albánia tett ilyen ajánlatot Brüsszelnek, de azzal a feltétellel, hogy az EU felgyorsítja a csatlakozási tárgyalásokat. Brüsszelben ehelyett úgy döntöttek, hogy inkább felfüggesztik  ezeket a tárgyalásokat.

Merkel kancellár azt közölte, hogy Németország 16 állammal kötött szerződést ilyen központ létrehozására. Ausztria hiányzik a listáról. Magyarország, Csehország és Lengyelország ugyan rajta van, de mind Budapesten, mind Prágában mind pedig Varsóban cáfolták Merkel kancellár állítását. Az EU nemrég elfogadott migrációs politikája tehát pácban van, mert a tervezett migráns-központok felállítása ügyében teljes a zűrzavar. Maga Macron francia elnök is úgy nyilatkozott  kezdetben, hogy Franciaország területén nem lesznek ilyen táborok, majd később azt mondta, hogy a határövezetben ez elképzelhető. A francia elnök döntő szerepet játszott Brüsszelben Merkel kancellár mellett az új közös migrációs politika elfogadtatásában. Csakhogy ezt a közös politikát mindenki máris másképp értelmezi…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez