Mexikó: győzött a baloldal, mélyreható változásokat ígért

Andres Manuel Lopez Obrador több mint 53%-ot szerzett, míg a jobboldali jelölt 22-t. A kormánypárt, amely csaknem száz éve folyamatosan irányította Mexikó politikai életét, csak a harmadik helyen végzett 16%-al. Ez a nem hivatalos végeredmény.

Donald Trump máris gratulált Mexikó új elnökének. Twitteren azt írta: sok közös munka vár ránk. Ugyancsak gratulált Justin Trudeau, Kanada liberális kormányfője. Ez a három ország együtt alkotja az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetet, melyben komoly viták folynak, amióta Trump kiadta az America First jelszavát. A 100 milliós Mexikó mindenképp fordulóponthoz érkezett.

Szeptemberben kezdődött a választási kampány, melynek során  a drogmaffiák harca a hatalomért vérfürdőhöz vezetett. Enrique Pena Nieto elnök ugyan megígérte, hogy leszámol a drogmaffiákkal és a korrupcióval, de ebből semmi sem valósult meg. A nekik nem tetsző politikusokat vagy újságírókat olykor a nyílt utcán lövik le a bérgyilkosok. Mexikó közállapotára  jellemző, hogy az áldozatok többsége nem olyan becsületes politikus vagy újságíró, aki keresztes hadjáratot folytatott a drogmaffiák és a korrupció ellen. Az áldozatok többsége olyan politikus vagy újságíró, aki elkötelezte magát egyik vagy másik drogmaffia mellett, és a vetélytárs ezért lelövette. 145 politikai halottja van a választási kampánynak Mexikóban.

Mit ígér a baloldali jelölt, Andres Manuel Lopez Obrador? AMLO, ahogy Mexikóban emlegetik: a régi korrupt elit kisöprését ígéri a hatalomból. Mexikóváros egykori polgármestere igen népszerű, a választások esélyesének számított annak ellenére, hogy kevesen bíznak abban, hogy a programját meg is tudja valósítani. Pedig most különösen kemény munka vár az elnökre és az egész politikai osztályra Mexikóban. Donald Trump kereskedelmi háborúja súlyosan sérti déli szomszédja érdekeit. Azonkívül ott a kerítés, mellyel Trump légmentesen el kívánja zárni az Egyesült Államokat Latin-Amerikától. Ez mindenképp komoly gondot okoz Mexikónak, amely az amerikai bevándorlók tranzitországává vált. Ezenkívül több millió olyan mexikói él az Egyesült Államokban, akinek nincsenek rendben a papírjai. Ha őket visszatoloncolják, akkor hatalmas gond szakad a kormányzat nyakába. A legfőbb probléma persze a jövőben is a drogmaffiák ügye lesz. Ebben a bizniszben akkora pénz van, hogy Mexikóban kevesen képesek neki ellenállni. Nagy kérdés, hogy az új elnöknek sikerül-e…

Egyelőre persze itt a futball-világbajnokság, amely elvonja a figyelmet a választásokról, hiszen Mexikó csapata továbbjutott! Mindenki végtelenül hálás Dél-Korea csapatának, mely a németek kiütésével lehetővé tették Mexikó továbbjutását. Dél-Korea nagykövetét hősként köszöntötték Mexikóvárosban. A futball-világbajnokság tehát elvonja egyelőre a figyelmet a problémákról és a választásokról, melyeknek eddig 145 politikus esett áldozatául Mexikóban. A problémákkal azonban előbb vagy utóbb szembe kell nézniük az életben maradt politikusoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez