Átszakadt egy hatalmas gát, emberek százai tűntek el

Az eset Laosz délnyugati részén történt, a gát még építés alatt állt.

A vízi erőmű tározójából elindult áradás hat falut öntött el Attapeu tartományban, több mint 6.600 ember maradt fedél nélkül – közölte a Lao hírügynökség. Amely képeket is mutatott arró, ahogy az emberek elárasztott házaik tetején rekedtek és csónakokon próbálják menteni őket. A halottak száma egyelőre ismeretlen, több száz embert keresnek.

A gát építése öt évvel ezelőtt indult, jövőre kellett volna munkába állnia az erőműnek. A vállalkozás főrészvényese szerint az állandó esőzés miatt jutott túl sok víz a tározóba és ennek nyomásától dőlt le a 770 méter hosszú és 16 méter magas gát. A dél-koreai cég is segíti most az emberek mentését az elárasztott területekről. Környezetvédők már többször hangot adtak aggályaiknak Laosz vízi erőmű programja miatt, szerintük az építkezés tönkreteszi az ökoszisztémát a gátak alatti folyószakaszokon.

Laosz kormányfője a katasztrófa helyszínére sietett, ott felügyeli minisztereivel együtt a mentést. A laoszi kormány ambiciózus gátépítő terven dolgozik, Ázsia fontos áramszállítójává kívánja tenni az országot. A Mekong és mellékfolyói alkalmasak is erre – írja a BBC honlapja. Tavaly 47 működő vízi erőművet mondhatott magáénak Laosz, további 54 még építés alatt állt. Az ország már most exportálja a vízi erőművekben nyert áram kétharmadát, ami azt is jelenti, hogy az elektromos energia Laosz exportjának 30 százalékát teszi ki.

Fotó: EPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez