Ő volt az orosz kémnő tartótisztje Washingtonban?

Marija Butyina együtt ebédelt Oleg Zsiganovval, az Orosz Kulturális Intézet igazgatójával Washingtonban. Erről fényképfelvétele van az FBI-nak, mely már régóta gyanította: Oleg Zsiganov kém – diplomata státuszban.

A 29 éves Marija Butyina jelenleg előzetesben üldögél egy börtönben Washingtonban, de szeretne szabadlábra kerülni. Az ügyész fél attól, hogy ha szabadlábra kerül, akkor hamarosan eltűnik. Ezért ragaszkodik ahhoz, hogy Marija Butyina maradjon csak őrizetben. A bírónő az ügyésznek adott igazat.

Az FBI ugyanis tájékoztatta az ügyészséget: Marija Butyina számítógépe és okostelefonja valóságos aranybánya a kémelhárítás számára. Most folyik a hatalmas mennyiségű adat feldolgozása, de az máris kiderült: a fiatal kémnő igen hatékonyan látta el a feladatát. Ez pedig az volt, hogy hatalomra segítse Donald Trumpot a 2016-os elnökválasztáson. Ez sikerült is, de most Mueller különleges ügyész épp Trump orosz kapcsolatait firtatja. Az ifjú és csinos orosz kémnő gyakran ajánlott szexet cserébe az információkért. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Trump közelébe is eljutott, de sok republikánus nagyság került a hálójába Marija Butyinának. Aki egyszerű diákvízummal végezte a dolgát az Egyesült Államokban.

Az Orosz Kulturális Intézetet már azóta kémközpontnak tartja az FBI, hogy Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov megállapodott ennek létrehozásáról 1985-ben. Zajcevet, az előző igazgatót azzal gyanúsította a kémelhárítás, hogy fiatal ügynököket toborzott az Egyesült Államokban. Az ügynököket elkapták, Zajcev pedig a kiutasítás elől szépen hazatért. Moszkvában azt nyilatkozta, hogy továbbra is az orosz-amerikai kulturális kapcsolatok érdekében tevékenykedik. Ettől tartanak Washingtonban is, ahol úgy tudják, hogy a hírszerzés tart igényt a kulturális igazgató tapasztalataira.

Ugyanez az eset Zajcev utódjával. Oleg Zsiganov 2014-ben érkezett és nemrég utasították ki az Egyesült Államokból. Nem az ifjú kémnő miatt. Kiutasítása a Szkripal-ügyhöz kapcsolódik. Az orosz katonai hírszerzés híres árulója 100 ezer dollárért és biztos megmenekülésért cserébe feladta bajtársait. Oroszországban nem végezték ki, mint ahogy ilyenkor szokás, hanem hosszas börtönbüntetésre ítélték. Majd pedig kicserélték azokra az orosz hírszerzőkre, akiket épp ő buktatott le. Ezt követően békésen éldegélt Nagy-Britanniában mindaddig, amíg Novicsok nevű orosz idegméreggel meg nem támadták őt is meg a lányát is. Mindketten túlélték, de szigorú őrizet alatt állnak Nagy-Britanniában. A feldühödött brit kormány szerint Putyin elnök maga adott utasítást az áruló likvidálására. Ezért csoportosan utasítottak ki orosz diplomatákat Nagy-Britanniából. London felkérte NATO szövetségeseit: kövessék a példát! Így került sor az Orosz Kulturális Intézet igazgatójának kiutasítására az Egyesült Államokból.

Itt tart most az orosz-amerikai kémbotrány. Nem csoda, hogy az amerikai kémelhárítás egyik ásza majdnem leesett a székről – élő adásban a televízióban – amikor Trump elnök közölte: ő elhiszi Putyinnak, hogy nem avatkoztak bele az amerikai elnökválasztásba! Később Trump visszakozott. John Bolton, a nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: Putyinnak ugyan van érvényes meghívása Washingtonba, de csak jövőre. Addig talán lezárul a vizsgálat Trump orosz kapcsolatait illetően. Mi lesz Marija Butyinával? Ő egyszerű sakkfigura a nagy játszmában, amely évtizedek óta folyik Moszkva és Washington között. Az orosz kémnő, ha hallgat, életben maradhat. Ha nem…

Fotó: az Orosz Kulturális Intézet Washingtonban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez