Ahol Pinocchiónak nem az orra nő… (18+)

Ki ne ismerné a hazudós fából készült kisfiú történetét, melyet számtalan módon feldolgoztak már? Nemrég Japánban megjelent a történet újraértelmezett verziója, ami nem kis figyelmet kapott.

 

 

 

 

A klasszikus Pinocchio történet japán feldolgozásának szerzője nem feltétlenül a gyerekeket szeretné megszólítani művével. A fő irányvonal pedig az, hogy ha a főhős hazudik, nem az orra nő meg, hanem egyéb szervei indulnak növekedésnek – intim helyen, odalent.

A rengeteg képpel illusztrált könyv oldalait gyakorlatilag a hosszúra nyúlt kisfiú pénisz teszi ki. Valóan érdekes csavarás a történetben ez a megoldás, ám abban biztosak vagyunk, hogy szülői felügyelettel sem ildomos a gyerekeknek olvasni belőle.

Mi lehet a dolog hátterében?

Japánban a szexualitás, illetve a nemi szervek nem annyira számítanak tabunak, mint nálunk, sőt számos olyan mű születik a szigetországban, melynek szereplői nem félnek megmutatni testüket. Ez persze nem egyértelműen a szexualitásról szól, a pornográfiától pedig távol áll. Ez inkább vicc, olyasfajta humor, melyet a mi kultúránk egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen érthet meg. Japánban nevetnek, ha az erdőben felnőtt főhős a lányok bugyiját csapkodja, hogy kiderítse lányról van e szó, sőt egyes művekben egy rakás ürülék játssza a földönkívüliek szerepét. Lényegében tehát Pinocchio átértelmezése sokkal inkább humor, mintsem botrány. Nekünk furcsa, annyi biztos.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez