Phenjan az ENSZ szerint is folytatja

Nem állt le a nukleáris és rakétafejlesztési program a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban – állapítja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelentése. Kim Dzsongun azt ígérte Donald Trumpnak Szingapúrban, hogy felszámolják a nukleáris fegyverzetet és leállítják az interkontinentális rakéták gyártását. Cserébe az amerikai elnök megígérte az ENSZ szankciók feloldását.

Észak-Korea szisztematikusan megsérti az ENSZ szankcióit, melyek így nem érik el a kívánt hatást – állítja az ENSZ BT jelentése. Tilalom van a vas és a szén exportjára, de Észak-Korea kijátszva az embargót célba juttatta a szállítmányokat és ebből jelentős bevételre tett szert. Ráadásul Észak-Korea fegyvereket is exportál – maximális mértékben sértve az ENSZ szankcióit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki részt vesz az Asean konferenciáján, bírálta emiatt Észak-Koreát, de optimizmusát fejezte ki a jövőt illetően. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: folyamatosan nyomás alatt kell tartani Észak-Koreát, ha a világ azt akarja, hogy Kim Dzsongun teljesítse az ígéreteit. Mike Pompeo bírálta Oroszországot, amiért lehetővé teszi Észak-Koreának az ENSZ-szankciók kijátszását. Különösen az zavarja az amerikai külügyminisztert, hogy Észak-Korea továbbra is exportál munkásokat Oroszországba. Ezek a munkások szinte rabszolgaként dolgoznak külföldön. Bérüket az állam vágja zsebre, és ők csak annyit kapnak, amennyi a megélhetésüket fedezi.

Donald Trump és Kim Dzsongun júniusban találkozott Szingapúrban. Azóta annyi történt, hogy Amerika leállította a nagy hadgyakorlatokat a térségben. Észak-Korea fő atomkísérleti telepét megsemmisítette és visszaadta Amerikának azoknak a katonáknak a holttestét, akik még a koreai háború idején /1950-53/ vesztették életüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez