Újabb orosz-amerikai kémbotrány

A moszkvai amerikai nagykövetség egyik orosz munkatársnője hazája hírszerzésének dolgozott -írta a londoni Guardian, mely elsőként számolt be az újabb amerikai-orosz kémbotrányról. Annál is kínosabb az eset, mert az orosz nő a Secret Service-nek dolgozott Moszkvában. A Secret Service felel a magas rangú amerikaiak – például az elnök – személyi biztonságáért.

A CNN hírtelevízió meg is kérdezte a Secret Service washingtoni központját, hogy mégiscsak furcsa, ha egy orosz kémnőt alkalmaznak! A magát megnevezni nem kívánó illetékes elmondta, hogy Oroszországban tisztában vannak azzal, hogy minden orosz alkalmazott, aki amerikai szolgálatban áll, valamilyen formában kapcsolódik a KGB utódszervezetéhez, az FSZB-hez. Ez az orosz nő viszont túllépte a határokat, mert minden olyan információt, melyhez hozzájutott, egyből továbbított az orosz hírszerzésnek. Jogosultsága volt bizalmas információk megszerzéséhez, de igazán komoly titkokhoz nem férhetett hozzá. Egyébként az orosz nő egy rutinellenőrzés kapcsán bukott le, és ki is tették még 2016-ban. Nyilvánosságot csak most kapott az ügy, mert sem az amerikaiak, sem pedig az oroszok nem akarták nagy dobra verni az ügyet az amerikai választási kampány idején.

Akkor történt ugyanis, hogy Trump kampányfőnökének, Paul Manafortnak le kellett mondania túlságosan jó orosz kapcsolatai miatt. Amint Trump bekerült a Fehér Házba, kinevezte nemzetbiztonsági tanácsadójának Flynn tábornokot, aki azonban lebukott. Hazudott arról, hogy milyen szoros kapcsolatban állt Oroszország washingtoni nagykövetségével. Máig folyik az a vizsgálat Washingtonban, mely Donald Trump orosz kapcsolatait firtatja. Emiatt el is halasztották Putyin orosz elnök idei évre tervezett washingtoni látogatását. Putyin erre meghívta Trumpot Moszkvába, ahol az a Secret Service vigyázna rá, melynek a lebukott orosz kémnő dolgozott. Az amerikai elnök egyelőre nem látogat Moszkvába, mert novemberben választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Trump America First programja némiképp furcsán csengene akkor, ha kiderülne: Putyin valamiféle titkos dossziéval sakkban tartja az Egyesült Államok elnökét.

Fotó: Az USA nagykövetsége Moszkvában / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez