Papírok nélküli migránsokat foglalkoztatna a francia vendéglátás

130.000 betöltetlen állás van a hotelekben és éttermekben, így az ágazat azt kéri a francia kormánytól: engedélyezzék a munkavállalást a dokumentumok nélküli bevándorlóknak.

A Le Parisien beszámolója szerint furcsa helyzet állt elő Franciaországban: a hotelekben és éttermekben akkora a munkaerőhiány, hogy az ágazat szakszervezetei a kormányhoz fordultak. Azt kérik, hogy engedélyezzék azoknak a bevándorlóknak a munkavállalást, akik semmilyen azonosító okmánnyal nem rendelkeznek. 130.000 betöltetlen állás van ugyanis a szektorban, a hosszú műszakok és a megterhelő munka miatt ugyanis egyre nehezebb munkavállalót találni.  Ezen nem segít az sem, hogy nem túl jó a megítélésük az ágazatban dolgozóknak.

Franciaországban tavaly az utolsó negyedévben 9 százalék alá csökkent a munkanélküliség – amely az Egyesült Királyság 4 százalékához képest viszonylag magasnak mondható -, ennek ellenére azonban több ágazatban küzdenek munkaerő hiánnyal.

A vendéglátás területén nyitnának először a papírok nélküli bevándorlók felé, akikből egy 2017-es statisztika szerint körülbelül 300.000-en élhetnek Franciaországban. A törvények szerint jelenleg csak a menekültstátusszal rendelkezők, illetve az azt igénylők jelentkezhetnek munkavállalási engedélyért – és ők is csak azokon a területeken, ahol nagymértékű a munkaerőhiány. A szállodák és éttermek megtették az első lépést, most a kormány válaszára várnak. Állításuk szerint a munka mellett képzéseket is biztosítanak majd a dokumentumok nélküli migránsoknak, ha szabad utat kapnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez