Nemi erőszak után öngyilkos lett a 23 éves diáklány

Senki sem érdemli meg, hogy megerőszakolják! – üzente Instagramon a csinos Khensani Maseko, mielőtt kioltotta volna a saját életét Dél-Afrikában. A lány egyetemi hallgató volt a Rhodes University-n, ahol jelezte: májusban egy hallgatótársa megerőszakolta.

Az egyetem vizsgálatot indított. Ezalatt a lányt – saját kérésére – hazaküldték, a fiút pedig felfüggesztették. A 23 éves diáklánynak most kellett volna visszatérnie az egyetemre, ahol megkezdődött volna a vizsgálat. Az egyetem vezetése részvétét fejezte ki, a zászlókat félárbocra eresztették. Egyben közölték: a vizsgálatot folytatják a fiú ellen, és abba bevonják a rendőrséget is.

Johannesburgot, a diáklány szülővárosát a világ erőszak-fővárosának tartják. Dél-Afrikában 100 ezer nő közül 138-at erőszakolnak meg egy évben, miközben Svájcban hatot…

“Igyekszem nem szexi módon öltözködni, ha kimegyek az utcára” – nyilatkozta egy csinos fiatal nő a CNN hírtelevízió tudósítójának. A nők félnek Dél-Afrika nagyvárosaiban, ahol gyakori a nemi erőszak. Jacob Zuma, az ország előző elnöke nemzeti szégyennek nevezte a nemi erőszakot és a rendőrség számára prioritásként jelölte ki az ellene folyó küzdelmet. Dél-Afrikában amúgy is tombol az erőszak, de a szebbik nem különösen védtelen,  mert nemigen számíthat szolidaritásra, ha megtámadják. Emiatt a múlt héten nagy nőtüntetés volt Dél-Afrikában, ahol a nemi erőszak gyakorisága miatt a nők mindinkább óvakodnak attól, hogy egyedül vagy fegyvertelenül lépjenek ki az utcára.

Fotó: rendezvény a nők egyenjogúságáért Dél-Afrikában / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez