Sokkoló statisztikák az Elefántok Világnapján

Száz éve még 3-5 millió elefánt élt Afrikában, számuk mára 415 ezerre csökkent – hívja fel a figyelmet a WWF nemzetközi természetvédő szervezet. Ázsiából nincs ilyen pontos statisztika, de ott is legalább 50%-os a csökkenés az elmúlt évszázadban.

Az elefántok mindenütt védett állatnak számítanak, de értékes agyaruk miatt az orvvadászok sok helyütt vadásznak rájuk. Az elefántagyar nagy kincsnek számít úgyis, mint vadászati trófea, de porrá őrölve is, mert sok országban varázserőt tulajdonítanak neki. A természetgyógyászok sok helyen ajánlják a rákos megbetegedés elleni csodaszernek éppúgy, mint az impotencia varázserejű gyógymódjának.

000elpa

Az elefántot Indiában és Thaiföldön istenként tisztelték a régi időkben. Ganes, az elefántfejű isten- a hindu vallás szerint Siva és Parvati gyermeke. Siva a jóakaratú isten, Parvati pedig a “hegyek asszonya”. Ganes a bölcsesség, a tudás és az erő szimbóluma. A hindu vallás szent eposzát, a Mahabharatat a monda szerint Ganes írta – természetesen isten igéjét követve.

000elp

Az Elefántok Világnapján a WWF a nagytestű és többnyire békés állatok védelmére hív fel, hiszen, ha minden így megy tovább, akkor fennáll annak a veszélye, hogy több országban kipusztulnak az elefántok Afrikában és Ázsiában. A nagy gondot az okozza, hogy többnyire a világ szegény országaiban élnek az elefántok. Ezért az államok csak csekély összegeket fordíthatnak a védelmükre. A gazdag kínaiak viszont busásan meg tudják fizetni az orvvadászokat Afrikában vagy Ázsiában. Dél-Afrikában nemrég ítéltek életfogytiglanra egy orvvadászt, aki elefántokra és orrszarvúkra vadászott – menetközben pedig lelőtte azokat az őröket, akik az állatokat védelmezték Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez