Már az orvvadászok sem könnyen találnak elefántot Afrikában

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) titkársága által közzétett adatok alapján a jelek szerint csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, de az orvvadászat továbbra is fenyegetés az értékes agyaruk miatt leölt ormányosokra.

A CITES egyik illetékes programja szerint az orvvadászat mértéke 2006-ban kezdett növekedni Afrikában és 2011-ben érte el csúcspontját. A mutatók ugyan csökkenő tendenciát mutatnak, de 2003 és 2015 között még mindig több mint 14 ezer afrikai ormányost pusztítottak el a vadorzók. Az elefántagyar törvénytelen kereskedelme 2012-ben és 2013-ban tetőzött, 2014-re kiegyenlítődött.

A szakemberek szerint Afrika egészét nézve vannak pozitívumok, de regionális szinten élesek a különbségek. Továbbra is Afrika déli részén a legalacsonyabb az orvvadászat mértéke. Ez az egyetlen régió, ahol a megfigyelések kezdete óta az illegálisan elejtett állatok száma nem haladta meg a természetesen elhullottakét.

A térségben lévő mozambiki Niassa Rezervátumban azonban továbbra is magas az illegális vadászat mértéke, a Dél-afrikai Köztársaságban lévő Kruger Nemzeti Parkban pedig “aggasztó magaslatokba” szökött a legyilkolt ormányosok száma. Kelet-Afrikában immár zsinórban negyedik éve csökken az orvvadászat mértéke.

A helyzet a kontinens középső és nyugati részén a legsúlyosabb, ahol az illegálisan leölt elefántok száma jóval meghaladja a természetesen elpusztultakét.

A CITES főtitkára, John Scanlon szerint a kedvező adatok az összefogás és az erős politikai támogatás erejét mutatják. Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) munkatársa, Susan Lieberman szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orvvadászat mértékének csökkenése néhány esetben azzal függ össze, hogy az egyes populációk annyira megfogyatkoztak, hogy a vadorzók nehezebben bukkannak rá az állatokra.

Az elefántok jövője lesz az egyik fő témája a Washingtoni Egyezményhez csatlakozott országok szeptember végi, johannesburgi találkozójának, ahol Namíbia és Zimbabwe is javasolni fogja, hogy engedélyezzék számára az – 1989 óta tiltott – elefántcsont-kereskedelmet, amely érvelésük szerint segítene fellendíteni a természetvédelmi erőfeszítéseiket.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez