2 millió muzulmán kezdte meg a mekkai zarándoklatot az iszonyatos hőségben – videó

Minden hithű muzulmánnak egyszer életében el kell látogatnia Mekkába. Szaúd-Arábia, mint a szent hely őrzője 2 millióban állapította meg a zarándokok számát. A rendezők szerint minden készen áll a nagy zarándoklatra, melyre a világ minden tájáról érkeznek muzulmánok.

Kvóta szabályozza, hogy melyik országból hányan vehetnek részt a mekkai zarándoklaton. Szaúd-Arábia ellenfelei rendszeresen kifogásolják, hogy állampolgáraik nem részesülnek megfelelő elbánásban. Korábban Irán tiltakozott rendszeresen, idén pedig Katar. Épp az Iránnal fenntartott szoros kapcsolat miatt került szembe Katar Szaúd-Arábiával, mely korábban bojkottot hirdetett az emirátussal szemben. Még az is felmerült Rijádban, hogy megszállják Katart, de erre nem került sor: Törökország katonákat küldött az emirátus védelmére. Cserében Katar 15 milliárd dolláros gyorssegélyt adott a gyengélkedő Törökországnak.

A muzulmán világ mélységesen megosztott: vezető szerepre törekszik Szaúd-Arábia, Törökország és Irán is. A mekkai zarándoklat a muzulmán világ egységét hivatott megmutatni, de rendszeresek az incidensek a különböző országokból érkezett hithű muzulmánok között a zarándoklat során Mekkában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez