2,5 milliárd eurót követel a genovai katasztrófáért a kormány Itáliában

Az autósztrádát üzemeltető cég, melynek fő részvényese a Benetton, félmillió eurót ajánlott fel a leomlott Morandi viadukt helyreállítására és az áldozatok kárpótlására. Giuseppe Conte kormányfő szerint ennél jóval többet kell fizetnie a cégnek, mely felelős a katasztrófáért.

A miniszterelnök, aki a Corriere della Serának nyilatkozott, 2,5 milliárd eurót tart méltányosnak. A Benetton több mint 10 milliárd eurót vágott zsebre az autósztráda-díjakból, van tehát miből fizetnie – hangsúlyozta az olasz miniszterelnök.

A kormányon belül egyébként vita van arról, hogy mi is legyen a viadukt újjáépítése után? A miniszterelnök, aki a baloldali Öt csillag párt embere, az államosítás híve. A másik kormánypárt, a szélsőjobboldali Liga viszont nem híve az állami megoldásoknak. Továbbra is magánkézben hagyná a sztrádát, de fokozná az ellenőrzést.

Mindeközben folyik a rendőri vizsgálat a katasztrófa ügyében. Az olasz lapok – pártállásra való tekintet nélkül – kárhoztatják a karbantartás hiányosságait. Ebben a tekintetben az elmúlt korszak kormányai egymásra mutogatnak. Sőt Matteo Salvini Brüsszelt vette célba, mondván: a megszorító csomagok miatt nem maradt elég pénz a sztrádák karbantartására és ellenőrzésére. Oettinger, az Európai Unió pénzügyi biztosa válaszul azt hangsúlyozta: a sztrádák karbantartása nemzeti hatáskör. Olaszország óriási adósságállománya az, ami aggasztja Brüsszelt, hiszen az nemcsak hogy meghaladja a GDP 100%-át, de folyamatosan növekszik is. Az olasz kormány és az EU brüsszeli bizottsága között komoly vita várható az ősszel, amikor az új populista kormány előterjeszti első költségvetését a római parlamentben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez