IQ-gyilkos levegő: hatalmas kárt tesz az intelligenciában a légszennyezettség

A mérgező levegő hatásai ahhoz hasonlíthatók, mintha egy évvel lerövidítették volna az oktatásban eltöltött időt.

A szennyezett levegő több mint hétmillió ember halálát okozza évente a legújabb statisztikák szerint. Arról azonban eddig kevés információ állt rendelkezésre, hogy milyen hatása van a szellemi képességeinkre, ha nem megfelelő minőségű levegőt lélegzünk be. Kínában kutatást végeztek ennek felmérésére: a China Family Panel Studies részeként 20.000 embert vizsgáltak 2010 és 2014 között. Azok, akik hosszú időn keresztül lélegezték be a széndioxiddal és kéndioxinnal szennyezett levegőt, nagy mértékű intelligencia-csökkenést mutattak, ráadásul a nyelvi és matematikai képességeik is romlottak.

000smog54

A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalán megjelent kutatást Derrick Ho, a hongkongi Műszaki Egyetem professzora is alátámasztotta egy általa vezetett csoport korábbi eredményeivel. Ezek elemzése során szintén találtak összefüggést a magas légszennyezettség és az oxidatív stressz, neuroinflammáció és az idegszövet-károsodások között. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy azokban a városokban, ahol magasabb volt a mérgező anyagok koncentrációja, az emberek kevésbé voltak türelmesek és együttműködők a tesztek kitöltésekor.

0000smogg

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a világ 20 legsúlyosabban érintett városa a fejlődő országokban van – köztük számos Kínában. A kormány öt éve elindított egy programot ennek felszámolására, melynek eredményei azt mutatják, hogy bár folyamatosan csökken a légszennyezettség, még így is a WHO által meghatározott határérték háromszorosát mérik egyes városokban. Ami pedig a világ többi pontját illeti, sehol sem túl rózsás a helyzet: egy korábbi felmérés ugyanis kimutatta, hogy a bolygó népességének 95%-a nem megfelelő minőségű levegőt lélegez be. Az ehhez köthető legtöbb haláleset Kínában és Indiában következik be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez