Katonai parádé interkontinentális rakéták nélkül Észak-Koreában

Nagyszabású katonai felvonulással ünnepelték Phenjanban a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kikiáltásának 70. évfordulóját. A hivatalos beszámolók szerint ezúttal nem voltak interkontinentális rakéták, mert ezt Washingtonban provokációnak értékelték volna.

Júniusban Donald Trump és Kim Dzsongun megállapodott abban, hogy Észak-Korea leszereli nukleáris fegyverzetét és interkontinentális rakétáit, melyek képesek lennének elérni akár az Egyesült Államokat is. Mike Pompeo külügyminiszter Phenjanba látogatott volna – idén már harmadszor -, de Donald Trump lefújta a látogatást. Az amerikai elnök Észak-Korea kínai szövetségeseit hibáztatta azért, hogy a szingapúri megállapodásból eddig nem sok valósult meg. Kína első embere nem látogatott el az ünnepségek alkalmából Észak-Koreába: Hszi Csin-ping elnök maga helyett a rendszer harmadik emberét, a nemzetgyűlés elnökét küldte Phenjanba.

Hamarosan Észak-Korea fővárosába érkezik Dél-Korea elnöke, aki idén már találkozott Kim Dzsongunnal. Ha sikerrel jár az amerikai – észak-koreai katonai megállapodás, akkor Dél-Korea kész jelentős pénzekkel támogatni Észak-Korea gazdasági fejlesztését. A tervek már megvannak, de mindenki arra vár, hogy az USA mondja fel a szankciókat Észak-Koreával szemben. Amerika erre csak akkor hajlandó, ha Észak-Korea betartja ígéretét és felszámolja nukleáris fegyverzetét és interkontinentális rakétáit.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez