Meteoritokról rendeztek konferenciát a Vatikánban

A világ minden pontjáról érkeztek kutatók az úttörő eseményre, hogy megvitassák a meteroitgyűjtemények előtt álló kihívásokat.

Magángyűjtők és nemzetközi kutatók gyűltek össze múlt héten a pápák egykori nyári rezidenciáján, a Rómától délre található Castel Gandolfóban. A tanácskozást az 1891-ben alapított Vatikáni Csillagvizsgáló jezsuita tudósai szervezték, a workshop témái a meteoritok voltak. Az úttörőnek számító eseményen 30 kurátor képviselt 27 különböző szervezetet és magángyűjteményt a világ minden tájáról.

A tudományos kérdések mellett a meteoritok kereskedelmével járó kihívásokat is megvitatták a kutatók. Ez azért is fontos, mert – hasonlóan a műkereskedelemhez és az antikvitások adás-vételéhez -, a meteoritok kereskedelmére is van egy minősítési rendszer, a szabályokat azonban sok meteoritvadász és kereskedő figyelmen kívül hagyja. A megőrzés és a gondozás szintén sok kérdést felvet, így ez is szerepelt a kiemelt témák között a találkozón.

“A meteoritok rengeteg hasznos információt hordoznak a Naprendszer, a bolygók, üstökösök és aszteroidák kialakulásáról és történelméről, amelyek egyébként nem lennének elérhetők. Ha ezeket a mintákat nem megfelelően gondozzák, veszítenek értékükből és kevésbé lesznek alkalmasak a tanulmányozásra” – mondta Robert Macke, a Vatikáni Csillagvizsgáló kurátora a Catholic News Service-nek.

A Vatikán saját kollekciójának nagy részét egy francia nemes ajándékozta az egyháznak az 1900-as elején. Akkoriban ez volt a világ legnagyobb meteoritgyűjteménye. Egyik legértékesebb darabja egy Marsról származó meteoritból, a Nakhlából származik és 1911-ben csapódott a földbe, Egyiptomban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez