Kínaiak Haifában – de mit szól ehhez Amerika?

Izrael átadja legnagyobb kikötője kulcsait a kínaiaknak – írja a Haaretz című ellenzéki lap. Haifában a kereskedelmi kikötő mellett van a hadikikötő, ahol Izrael nukleáris meghajtású tengeralattjárói állomásoznak. Nem beszélve az amerikai hadihajókról.

Belegondolt ebbe valaki? –  tette fel a kérdést Saul Horev dandártábornok, aki már tartalékos, de korábban a flotta vezérkari főnöke volt, és egy időben az izraeli nukleáris csapásmérő erő parancsnoka. A főtiszt bombát robbantott azzal a bejelentésével, hogy a kínaiak előrenyomulása egyúttal azt is jelentheti: Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok szép csendben elhagyja Haifát. A US Navy ugyanis nem akarja, hogy hadihajói olyan helyen állomásozzanak, ahol a kínaiak könnyen kikémlelhetik őket.

A kínaiak szorgosan nyomulnak a Szuezi-csatorna kulcsfontosságú régiójában. Első külföldi katonai támaszpontjuk Dzsibutiban van. Ma már Washingtonban a katonák Kínát éppoly stratégiai ellenfélnek tekintik, mint Oroszországot. Ráadásul a két nagyhatalom katonai együttműködése egyre jobb: a Távol-Keleten a nagy orosz hadgyakorlaton a kínaiak is részt vesznek. Sőt az amerikai hírszerzés értesülései szerint a nagy hadgyakorlatot azért rendezik a Távol-Keleten és nem Európában, mert Hszi Csin-ping elnök ezt kérte Putyintól. Az oroszok pedig végtelenül le vannak kötelezve Kínának, hiszen a gazdasági nehézségek idején mindig számíthattak Pekingre.

Szíriában közvetlen a szembenállás az USA és Oroszország között. Kína is Aszad elnök rendszerét támogatja. Izrael viszont mindent megtesz azért, hogy gyengítse Aszad rendszerét és csökkentse Irán befolyását Szíriában. Kína Iránnak is igen fontos szövetségese: a legnagyobb olajvásárló a fenyegető szankciók ellenére. Ilyen körülmények között a kínaiak megjelenése Haifában komoly stratégiai következményekkel járhat – írja a Haaretz című ellenzéki lap Izraelben.

Fotó: Haifa kikötője – Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez