Történelmi pillanat: a Vatikán megállapodott Kínával

Lemondásra szólította fel a Vatikán államtitkárát Joseph Zen bíboros, Hongkong érseke. Az ok: a Vatikán megállapodott Pekinggel. Csaknem 70 év után rendeződhet a katolikusok helyzete Kínában.

Mao elnök elrendelte 1950-ben, hogy a katolikus egyháznak meg kell szakítania a kapcsolatait a Vatikánnal. A papok és a hívők egy része engedelmeskedett és így létrejött egy “nemzeti” katolikus egyház, melyet Róma nem ismert el. Másfelől megmaradt az illegalitásban az a katolikus egyház is, melyet Peking nem ismert el, a Vatikán viszont igen.

Ennek az egyháznak a papjait és híveit sokáig üldözték a Mennyei Birodalomban. Jelenleg körülbelül 12 millió katolikus él Kínában: fele-fele arányban tagjai a két egyháznak. Az egyezmény, melyet várhatóan a jövő héten írnak alá, lehetővé teszi, hogy a katolikus egyház immár egységesen és legálisan működhessen Kínában. A papok és a püspökök kinevezésében mind Peking, mind pedig a Vatikán hallathatja a szavát. Minthogy az egyezmény titkos és nem is szándékoznak nyilvánosságra hozni, nem lehet tudni, pontosan hogyan szabályozza az államhatalom és a Vatikán jogkörét.

Elsősorban emiatt bírálja az egyezményt Hongkong érseke. Joseph Zen bíboros, aki 76 éves és egész életét a kommunista párt elleni harcnak szentelte, árulásnak tekinti az egyezményt. Lehet, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára jó diplomata, de nem hívő ember! Le kellene mondania, amiért ilyen egyezményt kötött – hangsúlyozta Joseph Zen bíboros.

Piero Parolin a Vatikán egyik sztárdiplomatája volt Latin-Amerikában, amikor Ferenc pápa meghívta őt Rómába: legyen a Vatikán államtitkára. Ez nagyon fontos tisztség: Parolin bíboros a pápa jobbkezének számít a Vatikánban, ahol nemcsak barátai vannak Ferenc pápának. A katolikus egyházfő, aki Buenos Airesből érkezett Rómába, fontosnak tartja, hogy megszűnjön az Európa-centrikus szemlélet. Ezért szorgalmazza a nyitást Kína irányába is, hiszen a világ legnépesebb országában csaknem 70 év után normalizálódhat a katolikus egyház helyzete. 12 millió katolikus egy 1,4 milliárd lakosú államban nem tűnik soknak, de a Vatikánban arra számítanak: jelentős mértékben megnövekedhet a számuk, ha a jövőben már nem kell üldöztetésre számítaniuk a Mennyei Birodalomban.

Fotó: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez