200 kilométeres sebességgel száguld a szuper-gyorsvonat Hongkongból északra

20 perc alatt lehet elérni a kínai határra, amely az egykori brit gyarmatot elválasztja Kína többi részétől. A kínaiak határőrei már Hongkongban ellenőrzik az okmányokat, hogy a szupergyors minél előbb megérkezzen Sencsenbe.

Az egykori kínai halászfalu immár a kínai ipar egyik központja, melynek népessége meghaladja Hongkongét és elérte a 12 milliót!

A szuper-gyorsvonat tovább erősíti Hongkong kapcsolatát az anyaországgal. Peking mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatokat kívánja fejleszteni. Hongkong már így is a világ legforgalmasabb légikikötője az áruszállítás tekintetében. Pekingben előszeretettel beszélnek a Nagy Öböl-régióról. Ez Hongkongot és Délkelet-Kínát /Kanton környékét/ jelenti, amely a kommunista állam egyik legfejlettebb része. A Nagy Öböl-régió gazdasági teljesítménye 1.500 milliárd dollár. Körülbelül annyi, mint egész Oroszországé…

A sárga nyakkendő 

Ha magas rangú pekingi vezető Hongkongba látogat, akkor nem mulasztja el, hogy sárga színű nyakkendőt kössön. Régebben a kommunista vezetők számára a vörös nyakkendő volt ajánlatos, de manapság mindinkább kedvelik a sárgát. Annak ugyanis másfajta szimbolikus jelentése van, melyet az egész kínai kultúrkörben remekül megértenek.

A sárga a császári hatalom színe volt a Mennyei Birodalomban. A császár küldöttei, ha vidékre látogattak, akkor a sárga színnel jelezték: ez a mandarin a császár akaratát képviseli. Peking akarata előtt pedig mindenkinek meg kellett hajolnia. Hongkong jelenleg az egy ország, két rendszer elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy jogrendje a brit birodalmi múlt örökségeként sokkal közelebb áll Nagy-Britannia törvénykezési gyakorlatához, mint a kínaihoz. Például a vádlottnak is vannak jogai.

Kínában a vádlottat általában úgy kezelik mintha már el is lenne ítélve! A helyzet valóban az: a bíróság csak azt az ítéletet mondja ki, melyet a kommunista párt illetékes vezetői már korábban meghoztak. Hongkongban épp ezért nem sürgetik a beolvadást, melyre csak évtizedek múlva kerül sor – ha betartják a Peking és London között megkötött szerződést. A vasárnap útnak indult szuper- gyorsvonat egy kicsit közelebb hozta Hongkongot Kína többi részéhez. Ezért többen tiltakoztak amiatt, hogy a kínaiak határőrei a kiindulóponton vizsgálhatják meg az okmányokat Hongkongban. A döntő többség azonban lelkesen fogadta a szuper-gyorsvonatot, amely 200 kilométeres sebességgel is száguldhat, és amely bekapcsolta Hongkongot Kína szuper-gyorsvonat hálózatába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez