Őszi nyár Alaszkában

Egy sarkköri hőhullám rekord meleget hozhat a hideg időjárásáról híres északi vidékekre.

Zack Labe klímakutató szerint egy magas nyomású légköri képződmény Alaszka közelében rekord meleget hozhat a Csendes-óceán északi térsége felől a sarkvidékekre. Ez akár 10 Celsius fokot is jelenthet Alaszka egyes területein, ami megfelel ott a késő nyári időjárásnak. Szeptember 28-án 16 fokot mértek Anchorage-ban, ami rekordnak számít a városban.

“A Trami tájfun utóhatásai mellett a szokatlanul meleg tengerfelszíni hőmérséklet a Csendes-óceán északi részén és a Bering-tengeren szintén hozzájárul a jelenlegi tartós meleghez” – mondta a szakértő az Euronews-nak.

A szokatlan meleg hatással van a tengeri szállítmányok útvonalára is. Nemrégiben a Venta Maersk dán teherhajó elsőként tette meg az északi-tengeri útvonalat Alaszkából a szibériai partvidékek mentén Európába. Erről a szakaszról korábban úgy tartották, hogy átkelhetetlen, az óceánok növekvő hőmérséklete miatt azonban a jégréteg végül átengedte a teherhajókat július és október között. Az említett útvonal 10-15 nappal is lerövidítheti a tengeri szállítmányok idejét, hiszen 21.000 kilométer helyett csak 12.800 kilométert kell megtenniük Ázsiából Európába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez