Horror az őskorban

Hatalmas madár ragadhatott el egy neandervölgyi gyereket 115.000 éve. Erre régészek következtettek a dél-lengyelországi Ciemna-barlangban talált emberi maradványokból.

Hatalmas, őskori madár emésztőrendszerén haladhattak keresztül annak az 5-7 éves neandervölgyi gyereknek a csontjai, melyeket lengyel és amerikai tudósok azonosítottak a lengyelországi Ciemna-barlangban végzett feltárások után. A két, körülbelül egy centiméteres ujjperccsont helyzetéből és felületének szerkezetéből következtettek arra a tudósok, hogy egy őslény gyomrában végezhette a tulajdonosuk, azt azonban nem tudják biztosan, hogy a hatalmas madár megölte-e őt, mielőtt megette volna, vagy csak a maradványait fogyasztotta el – áll a Live Science beszámolójában.

000000000bo

A Lengyelország területén most talált embermaradványok körülbelül 150.000 évesek lehetnek. Ez azért is nagy felfedezés, mert az eddigieket 52.000 és 42.000 év közöttire tették, miközben a neandervölgyi ember már ott is 300 ezer évvel ezelőtt megjelent. Korai jelenlétére azonban mostanáig csak az általa használt eszközök voltak a bizonyítékok.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez