Holt-tengeri tekercsek – 60 év után újabb barlangra bukkantak

A Júdeai-sivatag egyik sziklafalában újabb olyan barlangot találtak a régészek, amely valaha a holt-tengeri tekercsek rejtekhelye volt. Ez a 12.

A barlangban ugyan tekercsek nem voltak –  azt gyanítják, hogy még az 1950-es években rabolhatták el őket a beduinok -, de a tárolásukra használt agyagkorsók, tekercstöredékek, textildarabok, melyekbe belebugyolálták őket  és az összekötözésükre használt bőrszíjak még ott hevertek – közölte az izraeli Héber Egyetem.

A holt-tengeri tekercsek a Krisztus előtti 3. és utáni 1. század között keletkeztek, a rómaiak elől rejtették el őket Kr.u. 68-ban. Több mint 800-at találtak belőlük – héber, arámi és görög nyelven írták őket, többnyire állatbőrre és papiruszra. Amellett, hogy sok ószövetségi bibliai szöveg legrégebbi másolatát tartalmazzák, leírásokat is találunk bennük az 1.-2. századi mindennapi életről.

Az első holt-tengeri tekercseket 1947-ben fedezték fel, állítólag egy fiatal beduin pásztor bukkant rájuk, amikor elveszett juhát kereste a Kumráni-hegyen, a mai Ciszjordániában.

Azt nem tudni, hogy kik írták a tekercseket, néhány tudós arra esküszik, hogy az egyik zsidó vallási közösség tagjai, az esszénusok.

A most megtalált barlangot feltáró régészcsapatot Dr. Oren Gutfeld és Ahiad Ovadia vezette a jeruzsálemi Héber Egyetemről, de részt vettek benne Dr. Randall Price irányításával a virginiai Liberty Egyetem diákjai is. A leleteket a barlang falába rejtett fülkékben, egy több mint 4 méter hosszú alagút végén találták meg.

“Mostanáig általánosan elfogadott volt a nézet, hogy csak az 1947 és 1956 között felfedezett 11 kumráni barlang rejtette a Holt-tengeri tekercseket. De most minden kétségen felül bebizonyosodott, hogy volt egy 12. is” – mondta Dr. Gutfeld. És hozzátette, hogy “ez az izgalmas ásatás az újabb holt-tengeri tekercsek utáni kutatás legnagyobb eredménye az elmúlt hatvan évben.”

Fotó: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez