Instagramon adták-vették a gyerekeket Indonéziában

A feltárt bizonyítékok szerint az egyik gyerekért 987 dollárt ajánlottak a közösségi médiumon.

Egy gyerekkereskedő hálózat négy tagját tartóztatta le a rendőrség Indonézia második legnagyobb városában, Surabayában – köztük egy 22 éves anyát és az üzletek lebonyolításával megvádolt 29 éves kereskedőt is. Az indonéz hatóság tájékoztatása szerint Bali szigetén további két embert vettek őrizetbe gyerekkereskedelem gyanújával. Az egyikük egy vevő volt. Ő szintén az említett hálózaton keresztül juthatott el a gyerekekhez.

A gyanúsítottak az Instagramon hoztak létre egy profilt “Privát Szívkonzultáció” (Konsultasi Hati Privat) néven. Az Instagram-oldalnak több mint 700 követője volt, mielőtt törölték volna. Körülbelül egy évig üzemelt és többnyire ultrahangos felvételeket, terhes anyákat és kisbabákat ábrázoló fotókat posztoltak rajta, kiírták a csecsemők korát, nemét és vallását is. Akinek sürgős volt az adoptáció, egy telefonszámon tudott érdeklődni a gyermek után. A leírás szerint terhességi konzultációt és örökbefogadási szolgáltatásokat nyújtottak, a rendőrség azonban gyanús tranzakciókból arra következtet, hogy a gyerekeket adták-vették. Az egyikért 15 millió rúpiát, azaz körülbelül 987 dollárt ajánlottak az egyik csevegőprogramon keresztül.

Indonéziában nagy problémát jelent az emberkereskedelem: az UNICEF adatai szerint évente 100.000 gyermeket adnak el, nagy részüket szexuális munkákra kényszerítik. Indonézia gyermekvédelmi szervezetének (KPAI) vezetője szerint a közösségi média teljesen megváltoztatta a gyermekkereskedelmet. “Korábban ezeket az üzleteket személyesen vagy egy közvetítőn keresztül bonyolították le, most viszont már újabb és fejlettebb módszerek vannak, például a közösségi oldalakon, az Instagramon vagy a Facebookon. Az internet eszközzé vált a hirdetésben és a tranzakciók lebonyolításában is” – mondta a szervezet vezetője a CNN-nek. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez