Véres zarándoklat – gyászban az egyiptomi keresztények

Kopt keresztény zarándokok tartottak az egyik monostorba pénteken, amikor fegyveresek támadtak a buszaikra. Hét ember nem élte túl a terrorakciót, köztük egy tizenéves testvérpár.

Fehér koporsók sorakoztak a Kairótól 250 kilométerre délre található Minja városának Tadrosz hercegről elnevezett templomában szombaton. Hat áldozattól búcsúztak, a hetediket már a merénylet napján eltemették. Az Iszlám Állam azt állítja, ő áll a támadás háterében. Egyelőre nem tudják, valójában kik voltak a fegyveres útonállók, a hatóságok nagy erőkkel keresik őket. A belügyminiszter arról számolt be, hogy csapdába csalták a két járművet: a monostorhoz vezető utat lezárták és egy kisebb, elhagyott útra kényszerítették ezzel a zarándokokat. Ez egyébként nem az első ilyen módon végrehajtott támadás.

Az egyiptomi kopt keresztények az észak-afrikai ország polgárainak a 10-15 százalékát teszik ki. Gyakoriak ellenük a merényletek. Tavaly májusban a mostani merénylet helyszínén támadtak hívőkre, akkor 28-an haltak meg. A koptok közül sokan azt tartják, hogy a hatóságok közel sem tesznek meg mindent a védelmükre.

A Szent Sámuel kolostorba tartó két zarándokbusz utasai közül most heten vesztették életüket és ugyanennyien sebesültek meg. A szombati temetésen az AFP hírügynökség tudósítója szerint az elkeseredett és dühös gyászolók azt kiabálták, hogy a lelkükkel, a vérükkel megvédik a keresztet. A gyülekezet védelmére kirendelt biztonságiakat kifütyülték. “Mit akarnak ezek a terroristák? Azt, hogy gyűlöljük a muszlimokat?” – kiabálta a 23 éves Michael, aki egyik szomszédját temette.  “Puskát kell magammal vinnem, ha imádkozni indulok? Mert meghalhatok, amikor templomba megyek.”

A pap ennél békésebb hangot ütött meg. Arról beszélt, hogy el kéne mondani a támadóknak: a történtek ellenére szeretik őket és tudni akarják, miért csinálják ezt velük. Amikor ők semmit nem vétettek ellenük. Az egyházukat és a nemzetüket becsülettel szolgálják, nincs szerepük sem terrorizmusban, sem gyűlöletben. Semmi másra nem vágynak, mint a világ más részén élők: hogy szerepet játszhassanak az Isten és az ország szolgálatában – számolt be Noszeer Mitri szavairól a Reuters hírügynökség.

Minja püspöke, Makariosz köszönetet mondott a biztonságiaknak és arról beszélt: nem felejtik el a hatóságok és az egyiptomi elnök ígéretét, hogy a tettesek elnyerik büntetésüket. Szíszi elnök egyperces némasággal adózott az áldozatok emlékének és arra kérte II. Teodor kopt pápát, hogy tolmácsolja részvétét a gyászolóknak.

Fotó: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez