Robbanás a kopt katedrálisnál Kairóban, több, mint 20 halott – videó

Az eddigi adatok szerint 22 áldozata van annak a robbanásnak, amely az egyiptomi keresztények legnagyobb székesegyházánál volt délelőtt Kairóban.

Az egyiptomi állami televízió szerint több mint 50-en megsérültek. A helyi média szerint a régi Szent Péter templomban volt a robbanás, helyi idő szerint délelőtt 10 körül. Ez is annak a komplexumnak a része, ahol a Szent Márk katedrális és a kopt pápa, II. Teodor rezidenciája található. A tető beszakadt, az ablakok kitörtek.

Kairó biztonsági főnöke, Khalid Abdel Aal is a helyszínre érkezett. Azóta már kiderült: egy 12 kilós bomba robbant. 

A kopt keresztények Egyiptom lakosságának a tizedét teszik ki, az elmúlt években gyakoriak voltak ellenük a támadások: templomokat gyújtottak fel, hívőket és papokat öltek meg. Három évvel ezelőtt a mostani robbanás helyszínén, a Szent Márk székesegyháznál két embert gyilkoltak meg, amikor a hívők négy társukat gyászolták, akik egy koptok és muzulmánok közti összecsapásban haltak meg.

A Szent Márk Székesegyház.
A Szent Márk Székesegyház.

2011 első napjának első óráiban Alexandriában öngyilkos merénylő robbantott fel egy kopt templomot, amikor a hívők az újévet köszöntő istentiszteletről készültek távozni. Akkor is több mint 20 halott maradt a helyszínen.

Pénteken a piramisokhoz vezető úton, egy ellenőrző pontnál robbant bomba az egyiptomi fővárosban, ott hat rendőr volt az áldozat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez